ΚΟΝΙΑΛΙ - Παραδοσιακό Καππαδοκίας (Μπάφρα Ιωαννίνων)

Описание к видео ΚΟΝΙΑΛΙ - Παραδοσιακό Καππαδοκίας (Μπάφρα Ιωαννίνων)

Παραδοσιακό τραγούδι της αγάπης από την περιοχή της Καππαδοκίας, το οποίο ήταν γνωστό σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. Στον ελληνικό κόσμο, συναντιόταν σε διάφορες παραλλαγές, ως "Κόνιαλι" στην Καππαδοκία, τραγουδισμένο στα τούρκικα, ως οργανικός καρσιλαμάς στα παράλια Μ. Ασίας και Πόντου, ως μιμητικός, σατυρικός "Λαΐσιος" χορός στους Μάρηδες Έβρου, ως "Κουτσός ή Αϊντίνκους" στην Νέα Βύσσα Έβρου, ως Ατσίκ Χαβασί των Γκακαβούζηδων στα Χρυσοχώραφα Σερρών, ως το τραγούδι "Η Βράκα" σε Δωδεκάνησα και Κύπρο, ως το "Γιαβρί" στη Λέρο, ως ελληνόφωνη διασκευή από τη Ρόζα Εσκενάζυ τη δεκαετία του '20.

Η παρούσα ηχογράφηση, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε να αποδοθεί το αυθεντικό Καππαδοκικό ύφος των τραγουδιών, κι έτσι στον δίσκο τραγούδησαν ντόπιοι κάτοικοι του χωριού Μπάφρα του νομού Ιωαννίνων, όλοι Καππαδόκες και Πόντιοι στην καταγωγή. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι κατάγονται από: την περιοχή της Μπάφρας και της Σαμψούντας του Πόντου και στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από την περιοχή της Καισάρειας Καππαδοκίας.

Οι κάτοικοι αν και θυμούνται πολύ παλαιότερα ντόπιους οργανοπαίχτες με ζουρνάδες και νταούλια στο χωριό, και αργότερα τη ζυγιά βιολί-ντέφι (νταχαρέ), εντούτοις σήμερα δεν ανιχνεύονται ντόπιοι οργανοπαίχτες. Η οργανική απόδοση των τραγουδιών του εν λόγω δίσκου συνεπώς βασίστηκε σε καταγραφές παλαιότερων οργανοπαιχτών. Γεγονός πάντως είναι, πως το μουσικοχορευτικό ύφος του χωριού, υπήρξε αποτέλεσμα της αλληλοεπίδρασης του ποντιακού και καππαδοκικού στοιχείου, κάτι που συνέβαλε στη δημιουργία ενός ιδιόμορφου μουσικοχορευτικού πλούτου.

Δίσκος: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Μπάφρας Ιωαννίνων
Βιολί: Γεώργιος Γκόγκος
Νταούλι: Αναστάσιος Κοτταρίδης
Τραγουδούν οι κάτοικοι της Μπάφρας: Παναγιώτα Ναυρόζογλου, Αρετή Ναυρόζογλου, Ελένη Ναυρόζογλου, Δέσποινα Γεωργιάδη, Μαρία Παρουτιάδη, Γεωργία Ηλίογλου, Παρασκευή Κώστογλου, Πολυξένη Πάτρα, Σοφία Χρυσοστόμου, Σάββας Δερμιζόγλου, Νικόλαος Ναυρόζογλου.
Έκδοση - Αρχείο: Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάφρας Ιωαννίνων "Η Αγία Παρασκευή".
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσφυγες Καππαδόκες, κυρίως από την περιοχή της Καισάρειας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

**Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπάφρας Ιωαννίνων κο. Κωνσταντίνο Ναυρόζογλου, για την άδεια δημοσίευσης του συγκεκριμένου τραγουδιού.**

Комментарии

Информация по комментариям в разработке