Tovarășul Lucrețiu Pătrășcanu: comunistul patriot? (PVT #8)

Описание к видео Tovarășul Lucrețiu Pătrășcanu: comunistul patriot? (PVT #8)

Ascultă și citește nelimitat din peste 15.000 de audiobooks & eBooks pe AudioTribe.ro.
Ai primele 7 zile gratuit și un preț special de 19.99 lei / lună aici: http://bit.ly/3slRRNl


Fraților, astăzi vă voi spune povestea celui mai controversat lider comunist român. Au fost și încă sunt destui cei care îl consideră pe Lucrețiu Pătrășcanu drept „șansa ratată” a comunismului românesc de după al Doilea Război Mondial, posibilitatea de a fi altceva decât o umbră servilă a Moscovei. Descendent al unor familii de intelectuali și de boieri, cu studii doctorale în străinătate și cu o reală operă academică, Pătrășcanu a fost mereu o prezență aparte în peisajul ilegaliștilor din perioada interbelică, dar și al noilor lideri care au preluat puterea cu ajutorul tancurilor Armatei Roșii. Asta pentru că era exact exponentul acelei părți a societății care ar fi trebuit să dispară în noua lume pe care revoluționarii Kremlinului o propovăduiau și pentru care erau dispuși să-și sacrifice viața. Și cu toate astea, Lucrețiu Pătrășcanu, la rândul său, a mers neclintit pe acest drum, chiar și atunci când calea sa nu mai ducea spre viitorul luminos, ci spre obscurul camerei de anchetă și întunericul închisorii.
În același timp, rivalii săi politici, adică Regele și liderii partidelor democratice, vedeau în Pătrășcanu un lider comunist cu care se putea discuta și în care, la nevoie, chiar se și putea avea încredere. Era probabil singurul cu care simțeau, în mod sincer, că au ceva în comun, că aparțin aceleiași societăți și că, în fond, ar putea fi unica șansă ca puterea comunistă să nu derapeze într-un totalitarism sângeros și profund obedient lui Stalin. Și mai exista o trăsătură care l-a făcut să fie o pată de culoare în cenușiul comunist postbelic: oricât de incomod ar fi, adevărul este că Lucrețiu Pătrășcanu a fost, fără îndoială, singurul lider comunist român care, în anii 40, s-a bucurat de popularitate în societatea românească. Iar asta datorită ideii că Pătrășcanu ar fi fost și singurul comunist patriot, mit întărit în mentalul colectiv după îndepărtarea sa din conducerea partidului, urmată ulterior de lichidarea lui fizică la închisoarea Jilava.
Cât de adevărat este însă că Lucrețiu Pătrășcanu ar fi fost „un comunist totuși bun” și „un patriot care i s-a opus lui Stalin”? Ori că a reprezentat „șansa ratată a României de a avea un comunism cu față umană”, potrivit narațiunilor promovate intens după 1989? Răspunsurile se găsesc în biografia sa controversată, contradictorie, incitantă și, destul de mult, mitologizată. Așa că voi face ce am încercat să fac și în celelalte episoade ale seriei Pe Vremea Tovarășilor: să vă spun povestea sinceră și obiectivă a evenimentelor și a oamenilor care au marcat comunismul românesc. Iar astăzi ne vom opri asupra lui Lucrețiu Pătrășcanu, a cărui biografie începe cu...


Text scris de istoricul Lucian Vasile

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
   / @zaiafet  

Susține conținutul:   / zaiafet  
ZaiaShop: https://www.zaiashop.ro
Instagram:   / zaiafet  
Facebook:   / zaiafet  
Mail: [email protected]

Aparatură Folosită:
Cameră: http://bit.ly/2CRMfNB
Obiectiv 1: http://bit.ly/2XroIwM
Obiectiv 2: http://bit.ly/2KvvJqM

Комментарии

Информация по комментариям в разработке