Erkki Oja: Tekoälyn algoritmit ovat vain tyhmää perusmatematiikkaa

Описание к видео Erkki Oja: Tekoälyn algoritmit ovat vain tyhmää perusmatematiikkaa

Erkki Oja: Tekoälyn algoritmit ovat vain tyhmää perusmatematiikkaa. Luonnonfilosofian seuran esitelmätilaisuus 17.9.2024 klo. 18.00-19.45. Tieteiden talo, sali 104.

Tekoäly on nykypäivän kuumimpia teknologiatrendejä etenkin ns. generatiivisen tekoälyn tultua suuren yleisön tietoisuuteen pari vuotta sitten. Keskeinen metodi uusissa tekoälymalleissa ovat syvät neuroverkot, jotka toistaiseksi ovat syrjäyttäneet muut klassisemmat tekniikat. Suomessa neuroverkkojen tutkimusta on tehty yli 50 vuotta. Luon esityksessäni lyhyen katsauksen tekoälyn historiaan keskittyen neurolaskentaan ja koneoppimiseen. Sitten yritän selittää kuinka syväoppivan neuroverkon algoritmi periaatteessa toimii. Korostan että menetelmän ytimessä on perinteinen tekniikka, käyrän sovitus pisteistöön tai yleisemmin moniulotteisen funktion (inputeista outputteihin) sovittaminen suureen opetusdatajoukkoon. Tähän viittaan esitykseni hieman provosoivassa otsikossa olevaan sanaan ”tyhmä”; tarkoitan tätä vastakohtana älykkäälle. Mitään eksplisiittistä ”älyä” tähän tilastomatemaattiseen tekniikkaan ei liity, ei myöskään syväoppimiseen. Kaikki näennäinen älykkyys on opetusdatassa, johon malli sovitetaan. Mistään ”tietoisuudesta” tässä on vaikea nähdä jälkeäkään. Käyn lyhyesti läpi myös generatiivisen tekoälyn perusmallin, joka on hieman monimutkaisempi.

Kuitenkin syväoppivien ja hyvinkin monia kerroksia sisältävien mallien aivan ällistyttävä suorituskyky nostaa esiin useita kysymyksiä. Ensinnäkin, kuinka voidaan satoja miljoonia tai jopa satoja miljardeja parametreja sisältävä regressiomalli sovittaa suhteellisen pieneen opetusjoukkoon? Tämä on vastoin tilastomatematiikan perusteita. Eräs mahdollisuus on, että kaikki tyypilliset luonnollista dataa (kuva, video, puhe, teksti) muokkaavat funktiot ovat itse asiassa rajoitettuja johonkin pienempään ja rajoitetumpaan funktiojoukkoon, jossa tällainen sovitus onkin jo mahdollinen. Toiseksi, mitä keinotekoisten monikerroksisten neuroverkkojen menestys selittää eläinten ja ihmisten älystä? Voiko sielläkin pohjalla olla yksinkertaisempia mekanismeja kuin on luultu.

---

Luonnonfilosofian seuran tarkoituksena on herättää ja ylläpitää luonnontieteiden ja niiden sovellusten synnyttämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta, toimia eri tieteenalojen edustajien yhdyssiteenä näiden kysymysten valaisemisessa ja edistää yhteistoimintaa heidän välillään. Seura on kiinnostunut eri tieteenalojen saavutuksista sekä teorioista jotka pyrkivät kuvaamaan todellisuutta ennakkoluulottomasti eri näkökulmista. Seura ei sitoudu kritiikittä vallitseviin paradigmoihin eikä fysikalistiseen viitekehykseen vaan on avoin perustelluille vaihtoehdoille, joissa ilmaistaan selkeästi ja kokonaisvaltaisesti teorian metafyysinen ydin eli sen taustaoletukset, sekä sen empiirinen kattavuus eli mitä se ennustaa tai selittää.

Päämääränsä toteuttamiseksi Seura järjestää keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia sekä konferensseja.

Mitä on luonnonfilosofia? Luonnonfilosofian keskeinen tehtävä on muodostaa ymmärrettävä todellisuuskuva: ymmärtää todellisuutemme olemusta ja käyttäytymistä, ja ymmärtää ihmisen rooli siinä. Luonnonfilosofia toteuttaa tätä tehtävää pyrkimällä laaja-alaisesti analysoimaan ja ymmärtämään luonnontieteiden (kuten fysiikka, biologia, kemia, neurotieteet) teorioiden perustana olevia filosofisia lähtöolettamuksia (postuloituja luonnolakeja, aksioomeja, selittämättömiä selittäjiä), niiden käyttämiä matemaattisia ja muita malleja sekä teorioiden tuottamia tuloksia ja johtopäätöksiä todellisuutemme luonteesta. Luonnonfilosofisesta näkökulmasta filosofian ja luonnontieteen erillään oleminen ei ole maailman ymmärtämisen ja tieteellisen maailmankuvan kehityksen kannalta optimaalista. Luonnonfilosofiassa filosofia ja luonnontiede ovat yhdessä ja täydentävät toisiaan: filosofisella pohdinnalla ja analyysillä on paljon annettavaa luonnontieteiden perusteiden selvittämisessä; yhtä lailla, luonnontieteen tuloksilla on paljon annettavaa filosofialle.

https://www.luonnonfilosofia.fi
  / luonnonfilosofia  
   • Luonnonfilosofian seura  

#tekoäly
#artificialintelligence
#naturalphilosophy
#publiclecture
#professor

Комментарии

Информация по комментариям в разработке