Werkzaamheden in beeld Q1 + Q2 2023 2

Описание к видео Werkzaamheden in beeld Q1 + Q2 2023 2

In deze video blikken we terug op de voortgang van verschillende projecten op de #Afsluitdijk. We trappen af met de #Vismigratierivier, die ervoor zorgt dat vissen weer vrij van het IJsselmeer naar de Waddenzee kunnen zwemmen en andersom. Vorig jaar maakten we de doorgang in de dijk af én voorzagen hem van waterkerende schuiven. Deze doorstroomopeningen kunnen we bij hoogwater en storm afsluiten, zodat de Afsluitdijk zijn waterkerende functie behoudt.

De #Afsluitdijk beschermt Nederland tegen extreem hoogwater vanuit zee, maar geeft de scheepvaart via twee sluizen ook toegang tot het IJsselmeer. Deze schutsluizen boden, met gesloten deuren, altijd voldoende bescherming als het water te hoog werd. Maar door de stijgende zeespiegel is er meer nodig om het achterland te beschermen tegen hoogwater. En daarom bouwden we twee keersluizen. Een aan de kant van Noord-Holland in Den Oever, en een aan de Friese kant. En voor die in Kornwerderzand werd vorig jaar een bijna 1 miljoen kilo wegende roldeur ingehesen door de #Matador 🏗️.

Vorig jaar maakten we ook de bouwkuipen voor de pompgroepen klaar om ze verder op te kunnen bouwen. Zo plaatsten we alle prefab betonnen onderdelen die nodig waren voor de pompbehuizing, ofwel de zogenaamde slakkenhuizen. Hier hijsen we over een paar maanden de enorme pompen in. Want joekels zijn het! Ze zijn zo’n 15 meter hoog, wegen ruim 100 ton per stuk en kunnen het water straks wel 4,6 meter omhoog pompen bij extreme weersomstandigheden 🌊!
Zo kunnen we te veel water uit het IJsselmeer altijd afvoeren richting de Waddenzee, ook als het water in de zee hoger staat dan in het IJsselmeer.

En als laatste de werkzaamheden in beeld aan het #Vlietermonument, een uitkijktoren ontworpen door de bekende architect #Willem_Dudok. Dit is het kroonjuweel van de #Afsluitdijk. Het geeft de Afsluitdijk symboliek en herkenbaarheid voor iedereen. Het bijna 91-jarige monument is door het ruige zeeklimaat aangetast waardoor het beton op sommige plekken is gescheurd en de kozijnen zijn verroest. Maar ook aan de binnenkant is in de loop der jaren een hoop veranderd. Daarom wordt hij volledig gerestaureerd en helemaal in oude staat teruggebracht. Ook breiden we het gebouw uit, om ruimte te bieden aan de vele bezoekers die de plek jaarlijks passeren. De plek waar in 1932 het laatste gat werd gedicht en de Afsluitdijk een feit was.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке