سْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
İmam Ali as a (İman)hakkında sorduklarında şöyle buyurdu: "İman, dört esas üzerinde durur: Sabır, yakîn, adalet ve cihat. Sabır da dört çeşit üzeredir: Şevk, korku, züht ve bekleyiş. Cennete şevk duyan, şehvetlerden uzak durur; cehennemden korkan, haramlardan sakınır; dünyada zahit olan, musibetleri hafif görür; ölümü bekleyen, hayırlı işlere koşar. Yakîn de idrak etmede basiretli olmak, hikmeti incelikleriyle kavramak, ibretlerden öğüt almak ve öncekilerin sünnetlerine uymak olmak üzere dört kısımdır. O halde idrak etmede basiretli olana, hikmet açıklanır, hikmeti açık olarak gören, ibreti tanır, ibreti tanıyan, öncekilerle yaşamış gibi olur.
Adalet de derin düşünmek, ilmin hakikatine ulaşmak, güzel hüküm vermek ve hilimde metin olmak üzere dört kısımdır. O halde doğru idrak eden, ilmin derinliğini kavrar, ilimin derinliğini qkavrayan da şeriat kaynağına doymuş olarak döner, hilim sahibi olan, yaptığı İşlerde aşırılığa kaçmaz ve insanlar arasında övgüye layık bir şekilde yaşar. Cihat da dört kısımdır: İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak, her yerde doğruluk ve fasıklara kin duymak.O halde iyiliği emreden müminleri güçlendirmiştir,kötülükten sakındıran kafirlerin burnunu yete sürtmüştür.her yerde doğruyu söyleyen üzerine düşeni yerine getirmiştir, kim de fasıklara kin duyar ve Allah için gazaplanırsa, Allah da onun için gazaplanır ve kıyamette onu razı eder. Küfür de dört esas üzerindedir: Gereksiz yere derinleşmek, çekişme, haktan sapmak ve düşmanlık. Gereksiz yere derinleşen, hakka ulaşamaz; bilgisizce çok çekişmeye giren hakkı asla göremez; haktan sapan güzeli kötü, kötüyü ise güzel zanneder ve sapkınlık sarhoşluğuyla sarhoş olur, düşmanlık edenin ise (kurtuluş) yolları zorlaşır, işleri içinden çıkılmaz hale gelir ve (dalaletten) çıkış yolu oldukça daralır. Şek ve şüphe de dört esas üzerindedir: Münakaşa, korku, tereddüt ve boyun eğmek. O halde kim münakaşayı din (adet) edinirse, gecesi sabah olmaz (dalaletten kurtulmaz) karşısındaki olan şeyler kimi korkutursa(birşey elde etmeksizin)geriye döner.
Kim şüphede tereddüt(Şaşkınlık)içinde olursa şeytanların tırnakları onu çiğner,kim dünya ve ahiretinin yok olmasına boyun eğerse ahirette helak olur.
(Nehcü'l-Belağa) Hikmetli S.
Информация по комментариям в разработке