Fraților, pe vremuri, aproape nici un om nu era liber (în felul în care înțelegem noi astăzi să fi liber, adică să ai dreptul să crezi, să faci și să zici fix ce vrei)
Existau legi care spuneau că toți copii trebuie să se supună tatălui, că soții sunt stăpânii soțiilor, că orice om de rând, care nu e nobil, trebuie să se plece în fața nobilimii. Nobilii erau supuși regelui și, nu de puține ori, le dârdâia curul la gândul că poate se trezește marele boss prost dispus și decapitează câțiva aristocrați la nimereală așa...că nu e nimic interesant la TV. Viața era un fel de Game of Thrones real, fără dragoni sau țâțe și în care nimeni nu este câștigător.
În orice societate de pe vremuri existau numeroase trepte sociale de la șerb la om liber, dar, fără nici o îndoială, sclavul era cel mai de jos, fiind considerat chiar sub măgar. (principala deosebire fiind că, de obicei, era ilegal să-ți violezi măgarul.)
Interesant e că, în Europa, nu era mare nevoie de sclavi. Existau țărani săraci, legați de pământ și nu era deloc greu să găsești o tanti care să-ți dea și ție cu mătura prin casă, să-ți planteze un ridiche, să-ți fiarbă o cartof, un supă, un măslină. Nu cerea mulți bani și te costa aproape la fel de mult cât te-ar fi costat să-ți hrănești sclavul așa că de ce să te obosești?
Situația s-a schimbat dramatic după descoperirea Americii. O groază de pământ și nimeni care să-l muncească.
Filmele despre sclavie apărute în ultima vreme cum ar fi ‘12 ani de sclavie’ sau ‘Django dezlănțuit’ arată doar o mică parte a poveștii concentrându-se pe sclavii americani de pe plantațiile de bumbac.
De fapt, situația a fost mult mai gravă și, dacă nu luăm la socoteală sclavii de pe vremea romanilor, ai arabilor sau a altor popoare și socotim doar victimele comerțului făcut de europeni cu sclavi aduși din Africa între 1452 și 1807, tot ajungem la imensa sumă de 16 milioane de morți fără să calculăm victimele sclaviei din punctul în care sclavul ajunsese deja pe plantație.
Povestea e una dintre cele mai sinistre și rușinoase capitole din istoria omenirii așa că, dacă nu aveți dispoziția necesară, opriți clipul acum. De asemenea, dacă aveți sub 16 ani și vreți să rămâneți cu o idee frumoasă despre lume, opriți clipul acum și reveniți la următorul. Viața sclavilor a fost, dacă vă puteți imagina, aproape la fel de rea ca a celor din lagărele de concentrare cu diferența că, în cazul sclaviei, fenomenul a durat mii de ani. Deși subiectul e ultra-neplăcut și de neimaginat în zilele noastre, cred că merită povestit așa cum a fost, ca să putem fi în felul ăsta, nițel mai conștienți de ce suntem în stare să ne facem unul altuia.
Uite 6 lucruri ORIBILE despre SCLAVIE:
E-MAIL: [email protected]
BLOG: http://www.zaiafet.blogspot.ro
FACEBOOK: / zaiafet
Информация по комментариям в разработке