Sorum ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Unutulmaz Cevabı

Описание к видео Sorum ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Unutulmaz Cevabı

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın unutulmaz sözleri 2007


Amerika Birleşik Devletleri- Türkiye ilişkilerinde teröre örgütlerine destek tartışmalarında geçmişten bugüne neredeyse hiçbir şey değişmedi.
2007 yılında Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı’ndaki büyük buluşmada dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a sorduğum soru ve Büyükanıt’ın verdiği yanıt çok konuşulmuştu. AP, Reuters ve AFP ajanslarının flaş olarak geçtikleri açıklamalarda Yaşar Büyükanıt ABD’yi sert sözlerle eleştirmiş ve Irak’ın geri dönülmez şekilde parçalanacağını ifade etmişti.
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kürt lider Mesut Barzani’nin Türkiye’yi hedef alan sözlerine, "Gerçekten sarfettiği sözler çok seviyesiz. Ama ben ona söylettirenlere, şımartanlara bakıyorum" diye tepki göstermişti.

Org. Yaşar Büyükanıt, Türkiye’nin o şımartan güce yönelik tepkisi, ton ve tarz olarak daha şiddetlenecek mi, şiddetlenmeli mi?" şeklindeki soruma şöyle yanıt vermişti:
Irak’ta tehlikelerden biri bölünme tehlikesi. Bölünürse üçe bölünür. Bu üç grup, artık mantıklı olmamız lazım bir arada yaşamaları zor. Çünkü araya kan girmiş. Sünni gruplar, Kürtleri ABD’nin maşası olarak görüyor. Amerika Kuzey Irak’ta birlik oluşturup konuşlandırır mı? ABD orada birlik konuşlandırırsa arkasından terörü de çeker getirir oraya. Dolayısıyla, kısa vadede veya orta vadeli Irak’ta bir çözüm olabileceği kanaatinde değilim. Bunun daha kötüye gitme ihtimalini daha fazla görüyorum.

Nitekim gelişmeler, Büyükanıt'ın öngörüsündeki gibi şekillenmeye devam ediyor. ABD'nin işgali sonrasında iyice istikrarsızlaşan ve bölünen Irak bugün çeşitli terör örgütlerinin üslendiği bir merkez durumunda. Türkiye'nin terörle mücadelesinin bu kadar ağır bedeller ve kayıplarla sürüyor olması önemli oranda Washington'un burada attığı adımlarla ilgili.

(13 Nisan 2007 tarihli basın toplantısı)

#hakançelik #yaşarbüyükanıt #pkk

Комментарии

Информация по комментариям в разработке