ΤΥΝΙΔΑ: Ξενάγηση από τον Μάχρεζ
στον αρχαιολογικό χώρο της Καρχηδόνας
Επίσκεψη στο κατάλευκο χωριό Σίντι Μπου Σαίντ
Καρχηδόνα, η «Ρώμη της Αφρικής»
Χτισμένη στη βόρεια ακτή της Αφρικής, στα περίχωρα της σημερινής πρωτεύουσας της Τυνησίας, της Τύνιδας, κείτονται τα ερείπια της αρχαίας Καρχηδόνας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Καρχηδόνα ιδρύθηκε το 814 π.Χ. από τους Φοίνικες θαλασσοπόρους, περίπου 60 χρόνια πριν από την αντίζηλό της, τη Ρώμη. Έγινε μία από τις μαγλύτερες δυνάμεις της Μεσογείου λόγω του επιχειρηματικού πνεύματος και των εμπορικών δυνατοτήτων της.
Ο Έλληνας ιστορικός Άππιος ανέφερε για τους Καρχηδόνιους: «Σε ισχύ ήταν ίσοι με τους Έλληνες, σε πλούτο ήταν ίσοι με τους Πέρσες».
Η επεκτατική της όμως πολιτική την έφερε αντίπαλο με τις Συρρακούσες και τη Ρώμη, ξεκινώντας μια σειρά από πολέμους. Θρυλική προσωπικότητα των Καρχηδονίων υπήρξε ο δικαβόητος Αννίβας (Hannibal). “Η Καρχηδόνα Πρέπει να Καταστραφεί!” αναφώνησε η Ρώμη και έτσι και έγινε.
Η πόλη καταστράφηκε το 146 π.Χ, ισοπεδώθηκε και καταδικάστηκε με τελετουργικές κατάρες, και απαγορεύτηκε να κατοικηθεί από ανθρώπους.
Η Καρχηδόνα βρέθηκε μπροστά σε ένα φαινομενικά οριστικό τέλος. Ωστόσο, μόλις έναν αιώνα αργότερα ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να ιδρύσει εκεί μια αποικία. Προς τιμήν του ονομάστηκε Κολόνια Γιούλια Καρτάγκο.
Ρωμαίοι μηχανικοί, μετακινώντας ίσως και 100.000 κυβικά μέτρα χώμα, ισοπέδωσαν την κορυφή της Βύρσας σχηματίζοντας μια τεράστια επίπεδη επιφάνεια και εξαλείφοντας όλα τα ίχνη του παρελθόντος.
Πάνω εκεί χτίστηκαν ναοί και περίτεχνα δημόσια κτίρια. Καθώς περνούσε ο καιρός, η Καρχηδόνα έγινε “μια από τις πλουσιότερες πόλεις του ρωμαϊκού κόσμου”, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Δύσης μετά τη Ρώμη. Ωστόσο, οι μέρες της Καρχηδόνας ήταν μετρημένες.
Για άλλη μια φορά, το μέλλον της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό της Ρώμης. Καθώς παρήκμαζε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το ίδιο συνέβαινε και με την Καρχηδόνα. Η πόλη δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις επιδρομές των Αράβων στη Βόρεια Αφρική.
Η Καρχηδόνα κατακτήθηκε και έπειτα οι πέτρες της χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της Τύνιδας. Τους επόμενους αιώνες, τα μάρμαρα και οι γρανίτες που κάποτε κοσμούσαν τη ρωμαϊκή πόλη λαφυραγωγήθηκαν και εξάχθηκαν, για να χρησιμοποιηθούν στην οικοδόμηση των καθεδρικών ναών της Γένοβας και της Πίζας στην Ιταλία, πιθανόν δε, ακόμη και του Καντέρμπουρι στην Αγγλία.
Το γραφικό χωριό Σίντι Μπου Σαΐντ (Sidi Bou Said) στην Τυνησία!
Το Σίντι Μπου Σαΐντ βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, 20 χλμ. έξω από την Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας και το χαρακτηρίζουν τα λευκά σπίτια με τις μπλε λεπτομέρειες σε παράθυρα και πόρτες και τα γραφικά δρομάκια και τις μπουκαμβίλιες, όπως ακριβώς σε ένα νησί των Κυκλάδων. Χαρακτηριστική είναι επίσης η μοναδική του θέα, ο καταγάλανος ουρανός και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Ταξίδι στο Σίντι Μπου Σαΐντ
Δύο σημαντικά αξιοθέατα που θα δει κανείς εκεί είναι το παλάτι Ennejma Ezzahra που λειτουργεί ως μουσείο ενώ στεγάζει επίσης το Κέντρο Αραβικής και Μεσογειακής Μουσικής (Centre des Musiques Arabes et Mediterraneennes, www.cmam.nat.tn), και το μουσείο Dar el-Annabi, το οποίο φιλοξενεί πολλά ιστορικά αντικείμενα που δείχνουν πως ήταν η ζωή στην Τυνησία πριν πολλά χρόνια. Αξίζουν και τα δύο μια επίσκεψη!
Αφού αφήσετε τις πολιτιστικές βόλτες, καθίστε να απολαύσετε ένα καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενέ ή στο Café des Délices που προσφέρει μοναδική θέα.
Συνεχίστε με βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια, όπου θα βρείτε και πολλά καταστήματα για να πάρετε τα σουβενίρ σας.
Информация по комментариям в разработке