INFARCT: 5 semne de alarmă pe care trebuie să le știi

Описание к видео INFARCT: 5 semne de alarmă pe care trebuie să le știi

Ce DURERE înseamnă că ai INFARCT, când să suni la 112, care sunt FACTORII de RISC și cum îți CALCULEZI RISCUL unui infarct.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  
Proiect realizat cu sprijinul Sanofi.

Explicații de la Domnul Doctor Gabriel Tatu Chițoiu, medic primar cardiologie și medicină internă și fost președinte al Societății Române de Cardiologie.

Ai auzit de sindrom coronarian acut? E o boală a arterelor coronare care se manifestă acut. Adică brusc. Coronarele sunt arterele care conduc sângele la inimă: artera coronară dreaptă și artera coronară stângă, cea stângă despărțindu-se în alte două. În cazul sindromului coronarian acut, una sau mai multe dintre aceste artere se îngustează foarte mult și se produc niște strâmtorări, niște „gâtuiri” denumite stenoze, unde apoi se formează cheaguri de sânge, iar cantitatea de sânge care circulă prin acea zonă va fi redusă. Ca urmare, o porțiune a inimii nu va mai primi oxigen și va începe să doară. Brusc. Și avem doua forme ale bolii. Dacă artera nu e total înfundată și prin ea mai țârâie ceva sânge, vorbim de angină instabilă, iar dacă este complet astupată de un cheag și sângele nu mai circulă deloc, vorbim de infarct miocardic. Capul di tutti capi răutăților este colesterolul care se depune pe pereții arterelor în procesul de ateroscleroză.

Când e o problemă la arterele coronare, semnele sunt clare. Și de fapt în principal este vorba de durere în piept. Un anumit tip de durere. Da’ nu te gândești că ai ceva la inimă, să nu cobești. Bănuiești tu că e un ulcer (da, durerea poate să apară nu clasic în capul pieptului ci în dreptul stomacului), presupui că ai răcit sau că te-a tras Acel curent nenorocit. Sau pur și simplu fiindcă, na, ai îmbătrânit. La pompă nu te-ai fi gândit… Și-am spus „un anumit tip de durere”, da? Că nu orice senzație de apăsare sau înțepătură-n partea stângă înseamnă că artera se înfundă.

Când cheagul nu a astupat complet artera și sânge, cu chiu, cu vai, ceva-ceva mai curge, durerea apare la efort și dispare în repaos. Este angină de efort. Când durerea apare la eforturi din ce în ce mai mici este angină de efort agravat, iar când apare și în repaos, în crize de până în 5-10 minute, este angină de repaos. Atenție, durerea violentă care apare în repaos, se răspândește în tot corpul și nu dispare după 10-15 minute, indică un infarct și trebuie sunat urgent la 112 că Ambulanța e de noi, să ne transporte la spital. Cel puțin așa-i normal. Nu e timp de pierdut pentru că în primele 3-4 ore de la debutul infarctului e foarte ușor ca pacientul să intre în stop cardiac și dacă nu e lângă el personal calificat, alea 3-4 ore sunt și ultimele. (Paranteză: știai că stop cardiac nu înseamnă că inima se oprește ci dimpotrivă, că bate mult mai repede decât în mod normal, cu 4-600 de bătăi pe minut? Această tulburare de ritm se numește fibrilație ventriculară și de hac îi vine aplicarea unui șoc electric extern.)
Ai o-ntrebare și îți stă înfiptă-n minte: din neam în neam infarctul se transmite? Da, da, există o idee preconcepută fatalistă cum că dacă unul din părinți sau bunici a murit de tânăr din cauza unui infarct, asta te-așteaptă și pe tine, automat. Păi s-auzim dacă-i adevărat!

---
Facebook:   / pacientul20  
Instagram:   / pacientul2.0  
TikTok:   / _pacientul2.0  
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  


00:00 – 00:30 ce afli din video
00:30 – 01:30 Sindromul Coronarian Acut. Cum apare
01:30 – 02:00 Două forme ale bolii
02:00 – 03:39 Factorii de Risc în INFARCT. CARDIOLOGUL explică
03:39 – 05:29 DUREREA în PIEPT. Ce înseamnă?
05:29 – 06:18 Ce tip de DURERE înseamnă INFARCT
06:18 – 06:35 STOP CARDIAC
06:35 – 08:03 Poți moșteni infarctul?
08:03 – 09:11 SOLUȚII explicate de medic
09:11 – 10:54 Aplicația care-ți calculează RISCUL de INFARC
10:54 – 11:20 Sfaturile noastre!

#sanatate #inima #infarct

Комментарии

Информация по комментариям в разработке