Διαγνωστικές δυνατότητες των εντερικών νοσημάτων και αντιμετώπισή τους

Описание к видео Διαγνωστικές δυνατότητες των εντερικών νοσημάτων και αντιμετώπισή τους

Για τις διαγνωστικές ικανότητες των εντερικών νοσημάτων και την αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε στην ομιλία της στην σχετική ημερίδα του iatronet gr. η γαστρεντερολόγος - παθολόγος κ. Ευανθία Ζαμπέλη, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γ.Ν Αλεξάνδρα, υπεύθυνη της επιτροπής εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της ελληνικής ομάδας μελέτης ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου - ΕΟΜΙΦΝΕ.

Σύμφωνα με την κ. Ζαμπέλη, η καλπροκτεκτίνη κοπράνων είναι μια πολύ καλή εξέταση για την ανίχνευση φλεγμονής στο έντερο αλλά και για τον έλεγχο της ανταπόκρισης της φλεγμονής στην θεραπεία (παρακολούθηση). Βάσεις της τιμής της καλποτεκτρίνης ο ασθενής παραπέμπεται στον γαστρεντερολόγο, οι διαγνωστικές δυνατότητες του οποίου συνίστανται στην κολονοσκόπηση, την γαστροσκόπηση, την κάψουλα λεπτού εντέρου, την μαγνητική εντερογραφία και τον υπέρηχο εντέρου.

Σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με νόσο του Crohn πρέπει να γίνεται διερεύνηση του λεπτού εντέρου με κάψουλα ή κάποια ακτινολογική μέθοδο.

Μετά την διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου γίνεται εκτίμηση της ενεργότητας και βαρύτητάς της, με στόχο τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου. Με την ενεργότητα εννοείται η ένταση και έκταση της φλεγμονής, ενώ με την βαρύτητα προσδιορίζεται το πόσο άρρωστος θα είναι ο ασθενής στο μέλλον.

Βασικοί παράμετροι σε αυτό σχετίζονται με το αν υπάρχει στένωση και συρίγγια, με το ποια τμήματα του εντέρου είναι προσβεβλημένα, αν ο ασθενής καπνίζει, χρειάζεται νοσηλεία ή αν έχει εξωεντερικά προβλήματα. Εφόσον οι παράμετροι αυτοί υπάρχουν, το μέλλον για τον ασθενή προβλέπεται δυσμενέστερο.

Να προσθέσουμε εδώ πως μαζί με την κολονοσκόπηση ως διαγνωστική εξέταση, σημαντικό ρόλο στην όλη διαγνωστική διαδικασία παίζουν τα συμπτώματα, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς.

Η γαστρεντερολόγος υπογράμμισε ότι στην νόσο του Crohn μπορεί να πάσχει όλος ο πεπτικός σωλήνας, ενώ στην ελκώδη κολίτιδα πάσχει μόνο το παχύ έντερο.

Αυτό έχει ιδαίτερη σημασία για την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα έχουν σχέση με την φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου. Σην μεν νόσο του Crohn πάσχει όλο το τοίχωμα, ενώ στην ελκώδη κολίτιδα μόνο ο έσω χιτώνας του εντέρου (βλεννογόνος).

Η κ. Ζαμπέλη ανέφερε, τέλος, ότι εκτός από το έντερο προσβάλλονται συχνά από την φλεγμονή και άλλα όργανα του σώματος.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке