Mercek far türleri nelerdir? Bi-xenon, bi-led, halojen ve diğer farklılıklar

Описание к видео Mercek far türleri nelerdir? Bi-xenon, bi-led, halojen ve diğer farklılıklar

Araç farlarının yolu daha iyi göstermesi için geliştirilen mercek sistemlerinin farklı isimlerini duymuşsunuzdur. Aracının farlarına mercek taktırmak isteyen kullanıcılar, bi-xenon ve bi-led gibi terimler duyuyor ve ne olduğunu bilmiyor.

“Bi” – Perdeli Sistem nedir?
Öncelikle Bi-Xenon ve Bi-Led teknolojilerinin başındaki “Bi” eki, tek mercek üzerinden hem uzun hem de kısa farları çalıştırmaya yarar. Bu mercekler üzerinde tek fazlı aydınlatmalar bulunur. Bu aydınlatmanın önünde bir perde bulunur. Siz uzunları açtığınız zaman ya da selektör attığınız zaman bu perde havaya kalkar ve uzun görevi görür.


Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi perde katlanarak ışık hüzmelerinin yukarı ulaşmasını sağlar.

Bi-Led nedir?
Bi-Led’in Led kısmı bizi ilgilendiren kısmıdır. Geleneksel farlarda H7, H1, H4 gibi ampüller takarız. Ancak Bi-Led teknolojisinde bir kart üzerinde 10’dan fazla led bulunmaktadır. Reflektörler bu ışık kaynağına uygun tasarlandığı için aydınlatmada maksimum parlaklık ve kör nokta olmadan kullanabileceğiniz en iyi çözümdür.


Eğer aracınıza bi-led mercek montajı yapacaksanız: uzun negatif, kısa negatif, uzun pozitif, kısa pozitif kablo uçlarını bi-led merceğin kablolarına bağlayarak aktif edebilirsiniz.

Bi-Led teknolojisinin eksi sayılabilecek olan yanı, değiştirilebilen bir ampülü bulunmamasıdır. Yeni araçlarda bulunan LED far sistemleri gibi bir kart içerisinde gömülü şekilde bulunurlar. Ampül patlama senaryoları gerçekeştiğinde farın sökülüp merceğin aydınlatma kartının tamir edilmesi ya da merceğin komple değişmesi gerekmektedir. Günümüzdeki LED farlı araçların farları bu yüzden çok pahalıdır.

Bi-Xenon nedir?
Bi-Xenon mercekler fabrikasyon olarak kimyasal olarak aydınlatma sağlayan xenon elementinden adını alır. Bu xenon ampüller atmosfere zararlı gazlar açığa çıkarır ve kullanımı yasaklanmıştır. Aracınıza xenon ampül takmanız yasaktır. Günümüzde de xenon farlı araçlar üretilmemektedir.


Xenon ampülleri LED ampüller ile karıştırmamak gerekir. Xenon ampülün kodları D ile başlar ve görünümü halojen ampül gibidir. Halojen ampüller ise H ile başlar. Xenon’un kullanılma sebebi renk tonunun beyaz olması ve özellikle yağmurlu havalarda yol aydınlatmasının daha iyi olmasını sağlamaktır. LED teknolojisi gelişince xenon da ortadan kalktı.

https://soforamca.com/mercek-far-turl...
Günümüzde Bi-Xenon mercek olarak satılan ürünlere ampül girişli perdeli mercek sistemi olarak ele alabiliriz. Bu merceklere halojen ya da LED ampüller takıp kullanabilmek mümkündür. Ampül girişi genellikle H7 olur. Yine de istediğiniz ampül tipine göre (D serisi ampüller dahil) mercekler bulunabilmektedir.

Diğer mercek çeşitleri
Diğer mercekler herhangi bir perde sistemi olmayan, ışığı daha düzgün kırabilmek için kullanılan merceklerdir. Aydınlatmayı far reflektöründen değil mercekten sağladığı için diğer sürücülerin gözlerini almazlar.

Bi-Xenon ve Bi-Led Merceklerin Pratikte Farkı
Bi-Xenon merceklerin reflektör tasarımı 360 derece ışık veren ampüllere göre olduğu için, sadece 2 yönlü aydınlatma sağlayan led ampüller kör nokta sorunu yapmaktadır. 360 derece led alarak bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz. LED ampüller merceğe dik pozisyonda yerleştirildiği için, led olan kısımlar sağ ve solda kaldığı için, farın tam altında göremediğiniz bir noktada aydınlatma olmaz.


Bi-xenon merceğe klasik LED ampüller takılınca kırmızı ile işaretlenmiş noktalara ışık yayılmaz.
Bi-Led mercekler ise ışığı tüm noktalara yayar. Bu yüzden aydınlatmada kör nokta bulunmaz. Ayrıca Bi-Xenon merceklere takılan ampül kalitesi de aydınlatmanın kalitesini etkileyecer. Bi-Led mercekler kendiliğinden aydınlatmata teknolojisine sahip olduğu için böyle bir riskiniz yoktur.

Ancak mercek alırken dikkat etmeniz gerekmektedir. Plastik reflektörlü merceklerin reflektörü ısıdan dolayı kararma yapmaktadır. Bu yüzden kısa sürede farı tekrar söküp bakım yapmanız gerekmektedir. Ayrıca her merceğin açısı geniş değildir. Yolun tamamını aydınlatmayabilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке