UMCG-lezing over Lifelines: Niks aan de hand? Reuze interessant!

Описание к видео UMCG-lezing over Lifelines: Niks aan de hand? Reuze interessant!

In het kader van het 225-jarig bestaan van het UMCG was er maandag 15 mei een lezing over Lifelines. Hoogleraar nefrologie Gerjan Navis is vanaf dag één bij Lifelines betrokken en kent als geen ander de enorme waarde van al die unieke deelnemers. Zij vertelt waarom de schat aan data elke dag meer waard wordt. Dit doet ze aan de hand van ontdekkingen en analyses die ze de afgelopen 17 jaar heeft gedaan op het gebied van voeding en leefstijl. En met als insteek: hoe doe je onderzoek naar gezondheid; de status waarin er (nog) niks aan de hand is? Daarvan kan je denken: geen bijzonderheden, wat hebben onderzoekers daar nu aan? Maar ook deelnemers zonder bijzonderheden zijn bijzonder interessant en leren ons veel over zowel gezondheid als ziekte.

Het verhaal van Navis werd aangevuld met twee onderzoekers die uitleggen hoe zij de data van Lifelines gebruiken:

UMCG-radioloog Rozemarijn Vliegenthart gebruikt CT-scans van duizenden Lifelines-deelnemers om onder andere hart- en vaatziekten op te sporen voordat je ziek bent. Op de plaatjes van de scans is veel te zien, maar om te weten of iets afwijkend of normaal is, heb je scans nodig van heel veel mensen. Precies wat bij Lifelines mogelijk is.

Tijdens ons leven ontkomen we niet aan het oplopen van gezondheidsschade, die kan variëren van een afgenomen nierfunctie tot geheugenverlies en van een hoge bloeddruk tot vermoeidheid. Binnen het omvangrijke scala aan gezondheidsindicatoren die worden gemeten binnen Lifelines, richt UMCG-psychiater Richard Oude Voshaar zich op de relatie tussen biologische veroudering en depressie.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке