Luxor Temple Farklı medeniyetlerin tapınak kompleksi Antik Mısır gezelim beraber

Описание к видео Luxor Temple Farklı medeniyetlerin tapınak kompleksi Antik Mısır gezelim beraber

Antik Mısır gezimiz devam ediyor. Luxor Temple (Luksor Tapınağı) farklı medeniyetlerin tapınak kompleksini gezelim beraber.

Luksor Tapınağı çoğunlukla Firavun III. Amenhotep ve II. Ramses tarafından inşa ettirilmiş, sonrasında Tutankhamun tarafından tamamlanmıştır. Büyük İskender ve Romalılar tarafından yapılan bazı eklemelerle inşasına devam edilmiş. Roma döneminde tapınak ele geçirilince tapınağın bazı bölümleri kiliseye dönüştürülmüştür.

Sonraki yıllarda, Müslüman yerleşimciler de bu alana güzel bir cami inşa etmişler. Rehberimiz bu caminin 600 yıllık olduğunu söyledi. Luksor tapınağı, Mısır'da içinde cami bulunan tek tapınaktır. Firavunların tapınakları içinde kilise ve cami barındıran da tek yapı kompleksi olarak kayıtlara geçmiştir.

Ebu Haggag Cami, Mısır'ın Eyyubi döneminde, özellikle As-Salih Necmeddin Eyyub döneminde inşa edilmiştir. Luksor Tapınağı'nın arazisinde bulunan yıkılmış bir bazilikanın üzerine inşa edilmiştir.

Caminin kerpiçten yapılmış iki minaresi vardır. Minareler mevcut caminin en eski bileşenlerindendir. Eski olanı üç kattan oluşuyor; birincisi kare, ikincisi ve üçüncüsü silindirik olup, üstte bir grup pencere ve açıklık bulunur, kare alt kısım ise ahşap sütunlarla güçlendirilmiştir.

Yusuf Ebu el-Haccac'ın türbesi caminin kubbesinin altında bulunmaktadır. Bu mezar odasının tavanı, kubbenin dairesel şekline ulaşıncaya kadar alçalan, düzensiz boyutlardaki bir tabandan oluşmaktadır.

Luksor tapınağı antik dönemde yaklaşık 3 km'lik (2 mil) bir yol ile karnak tapınağına bağlanmaktaymış.Bu yol ile tanrılar arasındaki bağ sağlandığına inanılırmış. Günümüzde, o yolun olduğu yerde şehir merkezi, çarşı var. iki tapınak arasındaki bağlantı kopmuş durumda. Luksor tapınağı önünden başlayan bu yolun bir kısmı tekrar inşa edilerek kullanıma açılmış durumda.

Tapınağın bulunduğu konum:
Luksor Tapınağı, Nil Nehrinin doğu kıyısında, Kahirenin yaklaşık 670 km güneyinde bulunmaktadır.

Luksor Tapınağına baktığımızda Kral Ramses’e ait olan iki devasa heykelden, sütun sayılarından, sıralarından simetri örneklerini görebiliriz. Luksor Tapınağı, Nil’in kıyıları boyunca kuzeyden güneye uzanan bir dikdörtgen şeklindedir.

Luksor tapınağı önünde iki adet obeliks bulunmaktaymış ama biri zamanın osmanlı valisi tarafından fransızlara hediye edilerek Paris şehrine gönderilmiştir. Şu an sadece biri duruyor.

Yapının büyük bir bölümü II. Ramses tarafından yaptırıldığından yazıtlarda ve duvar süslemelerinde o dönemin zaferleri bulunmaktadır. Özellikle de Hitilerle yapılan büyük Kadeş savaşı tasvir edilmiştir. II.Ramses bu savaş sonrasında Büyük Ramses ünvanını almış. Her iki ülkenin komutanları savaşı kendilerinin kazandığını söylesede, Kadeş savaşı Dünya tarihine kaybedeni olmayan büyük savaş olarak geçmiştir.

Büyük Ramses bu tapınakla birlikte Mısır'ın güney sınırına yakın bölgede Nil nehri kıyısında devasa Abu Simbel tapınağını da inşa ettirmiştir. Fırsatınız olursa Asvan bölgesinde olan bu yerleşkeyide ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bizce görsel anlamda Kahire'deki piramitlerden daha ihtişamlı yapıtlardır.

Luksor Tapınağın yerleşimi olağanüstü netliği ile dikkat çekicidir, binaları neredeyse simetrik olarak yerleştirilmiştir. Uzunluğu merkezi bina 190 metre boyutlarında papirüs demetleri şeklinde çift sıra sütunlar, 45 x 51 m ölçülerinde geniş açık bir avlu Avlunun kuzey tarafına bitişik devasa sütun dizisinin tamamlanmamış olmasına karşın yine de büyük bir izlenim bırakmaktadır. Anıtsal, mükemmel orantılı, 20 metre yüksekliğindeki sütunlarından on dördü çarpıcı derecede hafif görünüyor. Sütun başlıkları bir papirüs çiçeği ile süslenmiştir, çiçek orta koridorun sütun dizisinde çiçek açmış olarak tasvir edilmiştir ve avlu sütun dizisinde bir tomurcuk şeklinde tasvir edilmiştir. Kutsal alanın girişi, papirüs demetleri şeklinde otuz iki sütunun bulunduğu avluya bağlanan muhteşem bir girişten geçiyordu.

videolarımızı ekranlarınızda izleyerek sizleri de bizlerle gezmeye davet ediyoruz.

#mısır, #luksor, #luxortemple, #luxor, #antikkentler, #ancientegypt

Комментарии

Информация по комментариям в разработке