De Maas - Animatievideo van het RivierPark Maasvallei en de Vlaamse Waterweg NV

Описание к видео De Maas - Animatievideo van het RivierPark Maasvallei en de Vlaamse Waterweg NV

De Maas is een regenrivier die enorme proporties kan aannemen. De N78 Rijksweg werd vroeger wel eens de ‘droge weg’ genoemd, ten oosten ervan kon de Maas immers komen en gaan. Dorpen en stadjes wisselden regelmatig van oever door de grillen van de Maas. De vruchtbare oevers zorgden voor steeds meer bewoning in de Maasvallei en de ruimte voor de Maas werd almaar kleiner. Het kwam zelfs zover dat gedurende een groot deel van de 19de en 20ste eeuw de Maas in een diepe geul stroomde met hoge oevers en een breedte van soms maar 50m. Dat kon niet anders dan fout lopen, en dat deed het dan ook grondig in 1993 en 1995, met grote overstromingen in de Maasvallei tot gevolg.

Het besef dat het zo niet langer verder kon, groeide op beide oevers van de Maas en de rivier werd een prioriteit bij wat vandaag De Vlaamse Waterweg nv heet en in Nederland ‘Rijkswaterstaat’. De rivierbeheerders zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid van oevers en dijken. Met de hulp van de grindindustrie werden de oevers verlaagd en het ‘winterbed’ van de Maas terug breder gemaakt. Op die manier krijgt de rivier terug de ruimte om te zwellen wanneer het nodig is. Een rivier beheren betekent continu controleren, meten berekenen en proberen te voorspellen. Om dit alles tot een goed einde te brengen overleggen de Vlaamse en Nederlandse waterbeheerders op bijna dagelijkse basis.

Het resultaat van de rivierbedverbreding is een uniek ecosysteem waar de natuur in ijltempo haar plaats terug inneemt. Bijzondere natuurgebieden wisselen af met historische cultuurlandschappen of nieuwe open ruimte. Een landschap met geschiedenis én toekomst.

Fiets- en wandeltoerisme speelt een steeds belangrijker rol in de regio. De winterdijken werden ondertussen van fietspaden voorzien; wat een enorme meerwaarde betekent.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке