Fascinerende Leven van het Heideblauwtje | TV | Vroege Vogels

Описание к видео Fascinerende Leven van het Heideblauwtje | TV | Vroege Vogels

In natuurgebied Witte Veen groeit de dophei volop, vooral langs de randen van de hoogveenkern. Waar deze ‘natte heide’ plant zich verspreidt, heb je kans om het bijzondere heideblauwtjes te spotten! Ans Rijssemus, vrijwilliger bij Natuurmonumenten, neemt natuurfilmer Marit mee op pad om deze heideblauwtjes te monitoren. Het heideblauwtjes is een prachtige blauw vlindertjes die lekker opvalt.

Het heideblauwtje heeft het landelijk moeilijk, waardoor vrijwilligers zoals Ans de soort voor De Vlinderstichting in de gaten houden. Begin juni, wanneer de vlinders massaal tevoorschijn komen, start Ans haar tellingen, een traditie die ze al 20 jaar volhoudt. Ze loopt een vaste route en telt de vlinders die opvliegen. Vijf weken later is het vlinderseizoen alweer voorbij.

Je herkent het heideblauwtje aan de blokrand onderaan de vleugels. De mannetjes zijn helder blauw, terwijl de vrouwtjes bruin gekleurd zijn. Hun gedrag is opvallend: ze vliegen laag, zijn constant in beweging, en de mannetjes zijn territoriaal. Een bijzonder moment is het paren, waarbij het vrouwtje opdringerige mannetjes afweert door haar achterlijf omhoog te duwen.

De vlinders leggen hun eitjes laag op planten zoals dophei en struikhei. Na de winter komt de rups tevoorschijn, die zich voedt met heideplanten en vervolgens verpopt op de grond. Daarna komen de vlinders tevoorschijn, vaak samen rustend in een pol pijpenstrootje.

Naast het heideblauwtje ziet Ans ook andere vlinders, zoals de kleine vuurvlinder en het zwartsprietdikkopje, hoewel hun aantallen helaas afnemen. Het gentiaanblauwtje, dat hier ooit voorkwam, is zelfs al tien jaar verdwenen.

Interessant is de samenwerking tussen rupsen en mieren. Sommige vlinders, zoals het verdwenen gentiaanblauwtje, zijn volledig afhankelijk van mieren. Het heideblauwtje werkt ook samen met de wegmier, maar kan gelukkig ook zonder deze hulp overleven.

Volg 'Vroege Vogels" via de website: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels
Volg 'Vroege Vogels" op Facebook:   / vroegevogels.bnnvara  
Volg 'Vroege Vogels" op X(Twitter):   / vroegevogels  
Volg 'Vroege Vogels" op Instagram:   / vroegevogels_bnnvara  
Volg 'Vroege Vogels" op Tiktok:   / vroegevogels_bnnvara  

Kijkwijzer: alle leeftijden

#VroegeVogels #BNNVARA

Комментарии

Информация по комментариям в разработке