Çocuklarda Yüksek Ateş Nedir? Ateş Düşürücü İlaç Dozları Nasıl Hesaplanır?

Описание к видео Çocuklarda Yüksek Ateş Nedir? Ateş Düşürücü İlaç Dozları Nasıl Hesaplanır?

Ateş Düşürücü Asistanı: https://hekimimyanimda.com/ada/
___________
Ateş bir hastalık değildir. Hastalıklara işaret eden bir bulgudur. Birçok hastalıkta ateş yükselebilir. Ateş çoğu kez basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonucunda görülse de bazen menenjit gibi ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir.

Çocuklarda ve özellikle bebeklerde yüksek ateş daha çok önem arz eder. Bunun nedenleri:

Çocukların bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Eğer bir enfeksiyon varsa, hastalık kısa sürede ciddileşebilir.
Hastalık durumunda çocuklar, kendi şikayetlerini ifade edemeyebilirler. Ailenin farkedebileceği tek hastalık belirtisi ise yüksek ateş olabilir.
Ancak bazen küçük bir çocuğun yüksek ateşinin nedeni, bir hastalık değildir!

Bebekler, oturmaya ve yürümeye yavaş yavaş alışırlar. Çişlerini tutabilmeyi zamanla öğrenirler. Tıpkı bunun gibi, vücut ısılarını sabit bir seviyede tutabilmeyi de zamanla öğrenirler. İşte bu nedenle, küçük bir bebeğin yüksek ateşinin nedeni sadece vücut ısısını kontrol altında tutamaması olabilir.

Bebeklere rutin olarak yapılan aşılardan sonra da bir miktar ateş yükselmesi görülebilir.

Yüksek ateş, her ne sebeple yükseliyorsa yükselsin kontrol altında tutulması gerekir.

Yüksek ateşi nasıl kontrol altında tutabileceğinizi öğrenin.

İnsanlar için ortalama normal vücut ısısı 37-37,5 derecedir. Çocuklarda ise 38 hatta 38,5 derece gibi ölçülen değerler normal kabul edilebilir.

Bir bebeğiniz var ise, ateş ölçer bulundurmanız önemlidir. Dijital ateş ölçerler son derece kullanışlıdır. Çocuğunuzun her iki kulağından ve alnından ateşini ölçün. Ortalama ölçümünüzü çocuğun ateş seviyesi olarak kabul edebilirsiniz.

Eğer çocuğunuzun ateşi 36 – 37,5 civarındaysa bu normaldir. Müdahale etmeniz gerekmez.

Eğer çocuğunuzun ateşi 37,5 ile 38,5 arasındaysa bu durumda öncelikle ilaç dışı ateş düşürme yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

1. Oda ısısını düşürün: Oda ısısını mümkünse 21-22 derecelere kadar düşürün. Ancak yüksek ateşli çocuk hava akımında (cereyanda) kalmamalıdır.
2. Kıyafetlerini çıkarın: Çocuğunuza çok ince bir giyisi giydirebilirsiniz. Ancak kıyafetler arttıkça ateşin düşmesi zorlaşır.
3. Suyla ıslatılmış havlu kullanın: Alnına, göğsüne, kasıklarına veya uygun başka yerlerine suyla ıslatılmış havlular yerleştirin. Su normal sıcaklıkta (sıcak veya soğuk değil!) olmalıdır. Suyun buharlaşması ısı alan bir tepkimedir. Çocuğunuzun cildindeki su veya çocuğun cildi üzerindeki havluda bulunan su buharlaştıkça çocuğun ısısını düşürecektir. Suyla ıslatılmış bir bez ya da havlu ile koltuk altı ve kasık gibi kan dolaşımının yüksek ve derinin göreceli olarak daha ince olduğu bölgelere hafifçe bastırın veya buraları sık sık nemlendirin.

Cilt üzerindeki nem/su buharlaştıkça çocuğun ısısını düşürecektir. Cilt kurudukça tekrar nemlendirin.

Not: Çocuğu asla soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın ya da direkt soğuk duşun altına sokmayın.

Peki çocuğunuzun ateş daha yüksek ise veya ilaç dışı yöntemlerle yüksek ateşi kontrol altında tutamıyorsanız ne olacak?

Eğer ilaç dışı ateş düşürücü yöntemlerine rağmen çocuğunuzun ateşi 38 derecenin üzerindeyse, yüksek ateşi kontrol altında tutabilmek için parasetamol ya da ibuprofen içeren ateş düşürücü şuruplar verebilirsiniz.

Parasetamol etken maddesine sahip olanlar. Parol şurup, calpol şurup, tylol şurup, minoset şurup, minamol şurup, minafen şurup gibi… Genel olarak daha güvenilirdir. Yan etki yapma riski daha düşüktür. Her yaşta kullanılabilir. Çocukların kilosuna göre doz hesabı yapılmalıdır. Kilogram başına 10-15 mg parasetamol verilmesi önerilir. Parasetamol verdikten sonra 4-6 saat boyunca tekrar parasetamol verilmemelidir.

İbuprofen etken maddesine sahip olanlar. Dolven şurup, pedifen şurup, apireks şurup, ibuactive şurup, Brus şurup, ibu-fort şurup, bruprex şurup gibi… Parasetamole göre daha etkilidir. Ancak, yan etki yapma riskleri parasetamole göre daha yüksektir. Çocuk tokken verilmeleri önerilir. Aç çocuğa ibuprofen verildiğinde hazımsızlık yapabilir. Çocukların kilosuna göre doz hesabı yapılmalıdır. Kilogram başına 5-10 mg ibuprofen verilmesi önerilir. İbuprofen verildikten sonra 6-8 saat boyunca tekrar ibuprofen verilmemelidir.

___________
Yüksek ateş nedir? Ateş düşürücü gerekli mi?: https://hekimimyanimda.com/klinik/ail...

Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş
Termoregülasyon Nedir?
Parasetamol ve İbuprofen Farkları Neler?

Yüksek ateşi düşürmek için ilaç dışı yöntemler: https://hekimimyanimda.com/klinik/ail...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке