Rechtszaak moeder containerbaby: OM eist 4 jaar

Описание к видео Rechtszaak moeder containerbaby: OM eist 4 jaar

De moeder van de baby die in oktober 2014 werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer heeft zich tijdens de verschillende verhoren niet bezorgd hebben geuit over haar kind. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat vandaag vier jaar celstraf eiste. 

De 31-jarige Todisoa R. werd vorig jaar in Duitsland aangehouden. Hoewel ze eerder had bekend, verklaarde ze vandaag snikkend dat iemand anders de baby in de drie meter diepe container had gegooid, maar dat gelooft het OM niet.

"Die bekentenis staat namelijk niet op zichzelf, maar wordt ook ondersteund", vertelt een persofficier. "Ze geeft namelijk details over de kleding van de baby, het speentje. Ze vertelt over een plastic tas, terwijl de baby in een plastic tas is aangetroffen. Ze vertelt ook over een container en de locatie van een container, die komen eigenlijk allemaal overeen met de bevindingen die de politie daarover heeft opgemaakt."

In totaal is de in Madagaskar geboren vrouw zeven keer verhoord door de recherche. "Daarin is zij langdurig ondervraagd. In al die verschillende verhoren heeft ze eigenlijk nimmer enige emotie getoond en nooit gevraagd naar het kindje. Dat zijn allemaal dingen die bijzonder te noemen zijn, zeker nu ze vandaag ineens wel emoties heeft getoond 

Het bracht een schok in de samenleving teweeg toen in oktober 2014 uit deze ondergrondse container in Slotermeer een levende baby werd gehaald. Lang bleef onduidelijk wie het kindje van een maand oud had gedumpt. Nu na ruim zeven jaar stond vandaag de moeder van de baby terecht in de Amsterdamse rechtbank waar zij vier jaar cel tegen zich hoorde eisen. Hoewel ze eerder had bekend, verklaarde ze vandaag dat iemand anders de baby in de drie meter diepe container had gegooid, maar dat gelooft het OM niet. Die bekentenis staat namelijk niet op zichzelf, maar wordt ook ondersteund. Ze geeft details over de kleding van de baby, het speentje. Ze vertelt over een plastic tas, terwijl de baby in een plastic tas is aangetroffen. Ze vertelt ook over een container en de locatie van een container, die komen overeen met de bevindingen die de politie daarover heeft opgemaakt. 20 Dankzij een vingerafdruk op de tas waarin de baby zat werd de in Madagaskar geboren Todisoa R. vorig jaar in Duitsland aangehouden. Sindsdien legde ze uiteenlopende verklaringen af onder meer over wat er is gebeurd en wie de vader is. Snikkend zei ze vandaag dat ze het niet had gedaan, iets wat het Openbaar Ministerie bijzonder noemt.

De verdachte is na haar overlevering in Duitsland wel zeven keer gehoord om bij haar erachter te komen wat mogelijk motieven zijn geweest. Daarin is zij langdurig ondervraagd. In al die verschillende verhoren heeft ze nimmer enige emotie getoond en nooit gevraagd naar het kindje. Dat is bijzonder, zeker als zij nu ineens wel emotie toont. 28 Uit een psychologisch rapport blijkt dat R. zwakbegaafd is en dat ze beperkt is in het vinden van oplossingen voor moeilijke problemen. Ze heeft nog vijf andere kinderen bij verschillende vaders, waarvan het jongste kind van een jaar oud bij haar in de gevangenis verblijft.

Het OM vindt dit feit zo ernstig dat we vinden dat daar een langdurige gevangenisstraf bij hoort. Het gaat om een poging doodslag, daar worden soms ook veel hogere straffen voor opgelegd. Dus er zijn wel degelijk verzachtende omstandigheden voor te vinden. Het OM gaat er ook wel vanuit dat er een bepaalde paniek of psychische toestand moet zijn geweest en daar houden we ook wel rekening mee. Maar we vinden niet dat dat na negen maanden voorlopige hechtenis dat zij daarmee voldoende gestraft zou zijn. 35 De advocaat van R. ziet niet genoeg bewijs en pleit voor vrijspraak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.





AT5 - Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
   / at5  

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Комментарии

Информация по комментариям в разработке