Fistül (Vajinadan İdrar Gelmesi) Belirtisi ve Tedavisi - Fistül Ameliyatları - Prof. Dr. Yavuz Önol

Описание к видео Fistül (Vajinadan İdrar Gelmesi) Belirtisi ve Tedavisi - Fistül Ameliyatları - Prof. Dr. Yavuz Önol

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
Randevu Tel : 02122307644
https://onoluroloji.com/

Fistül Nedir?
Genel tanımı ile fistül, iki organ arasında normalde bulunmaması gereken sonrada oluşmuş bir kanaldır. Bu kanallar (fistül) ameliyat sonrası komplikasyonlara ya da kazalara bağlı olarak oluşur. Kadınlık organı ile idrar sistemi arasında bir bağlantı oluştuğunda buna ürovajinal fistül ismi verilir. Bu durumda idrar gece gündüz vajinadan akar. Vajina ile rektum denilen bağırsak arasında bağlantı olursa buna rektovajinal fistül yani anal fistül denir. Bu durumda ise kadınlık organından dışkı ve gaz atılır. Bunlar kişinin hayat kalitesini kötü yönde etkileyen sosyal, psikolojik ve hijyenik bir sorundur.

Fistül Nedenleri
- Fistül, en sık histerektomi denilen rahimin alınması operasyonuna bağlı olarak oluşur.
- Vajinaya, apış arasına, anüse, rahim ve bağırsağa yapılan cerrahi girişimlerden sonra fistül oluşur.
- Bir diğer nedeni ise sezeryan esnasında idrar sisteminin zarar görmesidir.
- Kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri gibi nedenlerle yapılan ameliyatlara bağlı fistüller de oluşabilir.
- Pelvis bölgesindeki kanserlere uygulanan radyoterapiye bağlı fistüller oluşabilir.
- Zor doğumlar esnasında, doğum kanalının genişletilmesi için yapılan kesiler fistüle sebep olabilir. (epizotomiye bağlı fistüller)

Fistül Belirtileri
- Vajinadan gece, gündüz idrarın gelmesi fistül belirtisidir.
- Kadınlık organından gaz ve kötü kokulu dışkı gelmesi
- Mesane ve idrar yolu iltihabı
- İşeme esnasında idrar kanalından gaz gelmesi fistül belirtisidir.
- Kadınlık organı etrafında kızarıklık, iltihap ve karın ağrısı

Fistül Teşhisi
- Hastanın geçmiş tıbbı hikayesi değerlendirilir.
- Kontraslı tomografi veya EMAR yapılır.
- Sistogram: Mesane içerisine kontrast madde verilerek film çekilir. Fistül yeri saptanır.
- Sistoskopi: Uzun ince bir kamera ile mesane içi incelenir.
- Boya testi: Mesane içerisine boyalı madde verilir. Kadınlık organı gözlenir. Hangi bölgeden kaçak olduğu saptanır.

Fistül Ameliyatları
Kendi kendine kapanan fistüller çok nadirdir. İlaç tedavisi yoktur. Tedavi, cerrahidir. Fistülün lokasyonu ve tipine göre cerrahi yöntem seçilir. Pek çok fistüller kadınlık organı içinden tedavi edilebilir. Bazıları karın üstünden ameliyat gerektirir. Cerrahide prensip iki organ arasında oluşan bağlantının çıkartılması, sağlıklı dokulara ulaşılması ve her iki organın ayrı ayrı dikilerek kapatılmasından ibarettir. Ürovajinal fistüllerin 4 tipinin de ameliyatları farklıdır.

Vezikovajinal Fistül Ameliyatı
Vezikovajinal fistüllerin en sık sebebi rahimin alınması esnasında mesanenin yaralanmasıdır. Histerektomi, rahimin kanser veya kanser dışı nedenlerle çıkartılmasıdır. Günümüzde rahimin yüzde 80’lere varan oranlarda gereksiz yere alındığı anlaşılmıştır. Gelişmiş ülkelerde rahim alınması oranı her geçen gün düşmektedir. Vezikovajinal fistül ameliyatı 2 bölgeden yapılan kesilerle olabilir. Kesiler vajinadan veya karın bölgesinden yapılır.

Rektovajinal Fistüller (Anal Fistül)
Rektovajinal (Anal Fistül) fistüllerde vajinadan dışkı gelmesi gözükür. Rektovajinal fistüller rektum ve vajina arasında oluşan istenmeyen kanaldır. Hasta için sosyal, hijyenik ve psikolojik bir problemdir. Rektovajinal fistüller sık olarak, doğum esnasında çocuk başının çıkmamasına bağlı olarak yapılan epizo kesisinden dolayı oluşur. Veya kesi olmaksızın çocuk başı çıkarken bu bölge dirençle yırtabilir, bu tip durumlarda farkına varılmaz ve sonradan anlaşılır. Diğer neden, vajina ve rektum arasında oluşan apseleşmiş iltihaplardır. Bu iltihaplar iki ayrı organ arasında fistüle neden olur.

Tedavisi fistülün büyülüğü, lokasyonu ve sebebine göre değişir. Vajina girişinin 3-4 cm yukarısına kadar olanlara düşük ve orta seviye fistüller denir. Rahim ağzı seviyesinde olanlara yüksek yerleşimli fistüller denir. Orta ve düşük yerleşimli fistüller vajinadan onarılır. İki organ arasına vajina kesisiyle girilir. Fistül bölümüne ulaşılıp fistül çıkarılır. Vajina ve rektum ayrı ayrı bir kaç tabaka olarak dikilir. Mutlaka araya sağlı dokudan aktarılmış doku, dolgu maddesi olarak konulur.

Prof. Dr. Yavuz Önol, fistül belirtileri, anal fistül, vajinadan idrar gelmesi, vajinal fistül, fistül cerrahisi, fistül ameliyatı, fistül nedir, fistül teşhis, fistül nasıl kapanır, fistül neden olur, fistül nasıl olur, fistüle hangi bölüm, fistül hastalığı, fistül kimlerde görülür, rektovajinal fistül nedir, rektovajinal fistül ameliyatı, anal fistül, vajinal fistül, vezikovajinal fistül ameliyatı, fistül ameliyatsız geçer mi, vezikovajinal fistül teşhis, vezikovajinal fistül belirti, perianal fistül, anal fistül ameliyatı, fistül doktoru, fistül ameliyatı sonrası gibi konularda sizleri bilgilendiriyor. İyi seyirler dileriz.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке