Asmalarda Yongalı Göz Aşısı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır (gözaşısı/3)

Описание к видео Asmalarda Yongalı Göz Aşısı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır (gözaşısı/3)

Asmalarda yongalı göz aşısı nasıl yapılır, asmalarda göz aşısı ne zaman yapılır, asmalarda yongalı göz aşısı nedir, asmalarda yongalı göz aşısı ne amaçla yapılır, asmada yongalı göz aşısı yapmadan önce nelere dikkat edilir, asmada en uygun yongalı göz aşısı yapma zamanı nedir, yongalı göz aşısı yapımındaki püf noktalar nelerdir? gibi aklınızdaki tüm sorulara bu videomuzda cevap bulabileceksiniz.

Yongalı göz aşısı nedir?
Yongalı göz aşısında aşı gözü odun dokusuyla birlikte alındığı için yongalı (odunlu) göz aşısı denilmiştir. Asmada göz aşısı kollara ya da gövdeye yapılabilir. Asma aşıları arasında en sık tercih edilen aşı çeşidi yongalı göz aşısıdır. Bunun birinci sebebi yapımı diğer aşılara göre daha kolay olmasıdır. İkinci bir sebebi ise diğer aşı çeşitlerine göre kaynaşma oranı en yükse olan, tutma olasılığı en yüksek olan aşı çeşidi olmasıdır. Bağlarda yapılan aşılarda başarı oranı zamana göre değiştiği gibi alınan omçanın, üzümün çeşidine göre de değişmektedir. Aşı yapılan asma anacına göre de farklılık göstermektedir. Bahar döneminde yongalı göz aşısının mayıs ayında tutma oranı en yüksek olduğu dönemdir. Sonbahar döneminde ise eylül ayında yapılan yongalı göz aşısının tutma oranı diğer dönemlere göre en yüksek olduğu aydır. Yongalı göz aşısı bir yıllık asmalara yapılabildiği gibi 1cm’den 3cm’ye kadar kalınlığa sahip olan anaç ya da kollara yapılabilir.

Asmada yongalı göz aşısı ne amaçla yapılır?
Üzümlerde çeşit değiştirmek için verimli bağlarda tercih edildiği gibi üzüm bağının ilk kurulduğu dönemlerde yetiştirilecek üzümün cinsini belirlemek amacıyla Amerikan asmaların aşılanmasında kullanılan aşı çeşitlerinden bir tanesidir.

Asmalarda en uygun yongalı göz aşısı ne zaman yapılır?
Üzümlerde yongalı göz aşısı senenin hemen hemen tüm aylarında yapılabilir. Ancak göz aşısının en etkili olduğu, en iyi tuttuğu ve en iyi performansın alındığı dönemler vardır.

• İlkbahar döneminde asmalardaki filizlerin 20-30 cm boylara geldiği mayıs ayı dönemi aşıların kaynaşma oranı yüksek olmasından kaynaklı diğer bahar aylarına göre tutma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir. Bu aşıda geçen senin sürgünleri kullanılır.
• Sonbahar döneminde ise eylül ayı dönemi yongalı göz aşısında en yüksek tutma oranının olduğu dönemdir. Bu dönemki aşıda ise bu yılın sürgünleri kullanılır.
Yaz dönemi ve sonbahar dönemi, Amerikan asma anaçları üzerinde yapılan 3 farklı çeşit üzerinde yapılan araştırmalarda aşıların tutma oranları şu şekildedir.
• 15 Ağustos dönemi: Alfons: %96 üzeri, Kardinal: %50 üzeri, Çavuş üzümü: %60 üzeri tutma oranına sahip.
• 15 Eylül dönemi: Alfons: %100, Kardinal: %90, Çavuş üzümü: %93 üzeri tutma oranına sahip. Ancak bu oranlar senelere göre farklılık göstermektedir.

Asmalarda Yongalı göz aşısı yapılırken nelere dikkat edilir?
Aşı kalemleri hastalıksız anaçlardan, asmalardan alınmalıdır. Aşı kalemi asmadan kesildikten sonra kalemlerde su kaybının önüne geçmek için yapraklar hemen temizlenmelidir. Aşı yapılıncaya kadar aşı kalemleri su dolu kap içerisinde muhafaza edilmelidir. Eğer yongalı göz aşısı bahar döneminde yani asmaların ağladığı dönemde yapılacaksa aşının yapılacağı zamandan bir hafta önce aşı yapılacak gövdenin ya da kolun 10cm üzerinde kesilip anaç ya da dal aşıya hazır hale getirilmelidir.

Asmalarda yongalı göz aşısı nasıl yapılır?
Yongalı göz aşısı yaparken aşı yapılacak alanın alt kısmında 30 ya da 45 derece oranında iç bükey açılı bir kesim yapıyoruz. Daha sonrasında aşı alanının yukarısından iç bükey kesime doğru yavaş bir şekilde kabuk kesimi yapıyoruz. Kesim işlemimiz anaçta bittikten sonra aynı kesimi aşı gözü çıkartacağımız kalemde de hazırlıyoruz. Kalemde kesimi bitirdikten sonra gözümüzün iç kesim yüzeyine dokunmadan, gözümüz yukarıyı gösterecek şekilde hiç zaman kaybetmeden aşı gözümüzü yuvaya oturtuyoruz. Daha sonrasında ise sıkı bir şekilde aşımız hava almayacak şekilde aşı bağı ile bağlanır. Sonbahar ya da yazın ortalarında yapılan aşılardan sonra aşı yapılan anacın aşı yapılan alan üzerinden kesilmesine gerek yoktur. Çünkü bu dönemde yapılan göz aşıları durgun dönem göz aşısıdır. Durgun dönem yongalı göz aşılarında aşı bağı bahar döneminde aşı tuttuktan 15-20 gün sonra sökülebilir, çözülebilir.

Yeni Videoları Kaçırmamak İçin:
https://www.youtube.com/c/hddoğa?sub_...

Üzüm Bağı ve Meyve Yetiştiriciliği:
   • Bağlarda İlkbahar Dönemi Yapılanlar, ...  
Şifalı Bitkiler ve Şifalı Meyvelerin Faydaları:
   • Ebegümeci Faydaları Nelerdir, Ebegüme...  
Aşı Çeşitleri:
   • Kalem Aşılarında Aşı Poşeti ve Aşı Ba...  
Budama Makasları ve Aşı Malzemeleri:
   • Aşı Malzemeleri Nelerdir,  Aşı Çantas...  

#asmalardayongalıgözaşısı #asmalardagözaşısı #yongalıgözaşısı #asmalardagözaşısı #gözaşısınasılvenezamanyapılır #bağlardaaşılama #foryoupage #foryou #fyp #fypシ #keşfet #ankara #türkiye #türkey #güdül #beautiful #best #hddoğa #hddoga

Комментарии

Информация по комментариям в разработке