🔴 Mănăstirea Râmeț (Alba), este situată la 34 km de Alba-Iulia și la 18 km de Teiuș, pe Valea Geoagiului ) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, la intrarea în Cheile Râmețului din Munții Trascăului.
Mănăstirea, dominată de pereți de calcar ce se ridică de o parte și de alta a văii, este considerată prima şi cea mai organizată mănăstire din Munţii Apuseni, care a dăinuit până în zilele noastre, şi ascunde în zidurile sale firave, neştiute taine şi legende.
Biserica, numita si ”Grădina raiului din Apuseni”, a avut de-a lungul timpului nu doar un rol religios, național, ci şi un deosebit rol de instruire și cultural.
Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, în secolul XIII.
În anul 1506, mănăstirea a intrat sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Ţării Româneşti, care a primit de la regele Vladislav moşia de la Stremţ din ţinutul Râmeţilor, ea beneficiind de îngrijirea familiilor boiereşti care aveau în proprietate domeniul.
Pe parcursul anilor, mănăstirea şi biserica s-au mai aflat sub protecţia lui Matei Corvin, ca şi a lui Mihai Viteazul, cel care a refăcut-o, fiind unul dintre puţinele lăcaşe de cult care au rămas ortodoxe în secolul al XVIII-lea, până la cele două distrugeri ale ei, cunoscute în perioada frământată de lupte ale românilor transilvăneni pentru apărarea ortodoxiei.
Prima dată, mănăstirea a fost atacată cu tunurile de către generalul Bukow.
După o nouă distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, (1785), biserica este refăcută în 1792.
Mănăstirea se redeschide la 1940, iar în 1955 sinodul hotărăște transformarea ei în mănăstire de maici. În 1959, este desființată de comuniști, dar maicile revin în 1962, sub „acoperirea” unei secții de covoare.
Puţini ştiu că biserica veche s-a aflat într-o stare de degradare avansată, fiind salvată în anul 1988, în urma unui complicat proces de ridicare a construcţiei.
La 8 august 1988, o echipă condusă de dr. ing. Eugeniu Iordăchescu a demarat un proces ambiţios, în urma căruia vechea biserică a fost înălţată cu 2,08 metri. S-a folosit o tehnică prin care s-a urmărit mereu păstrarea orizontalităţii, iar pe conturul bisericii au fost montate aparate maister, care semnalau orice înclinare a edificiului. Lăcaşul de cult a fost ridicat manual, folosindu-se 24 de prese – 12 active şi alte 12 pasive, cu un pas de 10 cm.
**********************************************************************
🔴 Music: zero-project - Senses
released under the "Creative Commons Attribution 3.0/4.0 Unported License" from https://www.zero-project.gr/
🔴 CLARION and INFECTION by Scott Buckley – www.scottbuckley.com.au
The music is released under the Creative Commons ‘Attribution 4.0 International’ (CC BY 4.0) License
**********************************************************************
Информация по комментариям в разработке