Wie zijn geschiedenis niet kent | Gesprek voor de Dam

Описание к видео Wie zijn geschiedenis niet kent | Gesprek voor de Dam

Lang heerste hier de mythe dat tijdens De Tweede Wereldoorlog iedereen in het verzet zat, terwijl Joodse Nederlanders toen ze na de oorlog terugkwamen uit de kampen de grootste moeite hadden met het terugkrijgen van huis of bezit. Het slavernijverleden werd lange tijd weggedaan als slechts ‘een zwarte bladzijde’ en pas sinds korte tijd komt het zelfonderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op gang.
Zijn we in dit land slecht in het verleden onder ogen komen? Hoe gaan we in Nederland met ons verleden om? Wat zegt dat over ons zelfbeeld? Zijn emoties als schuld en schaamte noodzakelijk om überhaupt iets te kunnen leren van het verleden? Zijn degenen die niets leren van de geschiedenis gedoemd deze te herhalen?

Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking gaan wij over deze vragen in gesprek met hoogleraar Remieg Aert, publicist Ronit Palache en essayist Joost de Vries. TG Goed Gezelschap speelt scènes uit de voorstelling Pianostemmen.

In samenwerking met Theater na de Dam.

_____

Wil je meer video’s als deze zien? https://bit.ly/DeBalieTV
Blijf op de hoogte van onze agenda en doe mee aan de gesprekken, via: https://debalie.nl/
Of volg ons op:
Twitter   / debalie  
Instagram   / de_balie  

DE BALIE
De Balie is een Nederlandse organisatie in het centrum van Amsterdam die zich bezighoudt met kunst, cultuur, politiek, maatschappij en wetenschap. We zijn een café en een restaurant. Is dat niet genoeg? We vertonen ook films en we hebben lezingen. Eigenlijk trekken we alles uit de kast om het publieke debat over kunst & cultuur te stimuleren.
Bekijk ons diverse programma op de website en koop tickets online.

GESPREK VOOR DE DAM
Elk jaar organiseert De Balie in samenwerking met Theater Na de Dam op 3 mei Gesprek Voor de Dam. Op deze avond gaan we met gasten en publiek in gesprek over wat de herdenking in deze tijd betekent en waar het nog te weinig over gaat. Deze programma’s worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке