Epilepsi (sara hastalığı) nedir? - Prof. Dr. Yavuz Gürer (Çocuk Nöroloji)

Описание к видео Epilepsi (sara hastalığı) nedir? - Prof. Dr. Yavuz Gürer (Çocuk Nöroloji)

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Gürer, epilepsi yani sara hastalığı hakkında bilgi veriyor.

Hastanın kendini sıkması, dişlerini sıkması, ağzından salya gelmesi, kollarının bacaklarının kasılması, bilincin kaybolması şeklindeki belirtileri... çocuk yaş grubunda ateşli bir hastalık döneminde oluyorsa buna ateşli havale denilir.

Herhangi bir ateş veya kanda elektrolit bozukluğu, kan şekerinin düşmesi, travma gibi bir olayla ilişkili olmadan bu tablo görülüyorsa ateşsiz, uyaran olmadan ortaya çıkan nöbet olarak tanımlanır.

Eğer uyaran olmaksızın ortaya çıkan nöbetler, 24 saat arayla 2 kere tekrarlanıyorsa bu sefer bu bir hastalık olur ve bunun adı da epilepsidir.

Epilepsi toplumda sık görülen bir hastalık, neredeyse yüzde 1, yüzde 2 oranında rastlanmaktadır.

Epilepsi özellikle çocuk yaş grubunda görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabiliyor. Çocuk yaş grubunda 7 yaş altı, erişkin dönemde ise 60 yaş üstü risk taşır.

Çocuğun nörolojik muayenesi ve genel durumu normalse nöbet geçirmenin üzerinde çok fazla durulmayabilir. Ancak nöbet ikinci kez gerçekleşirse epilepsi hastalığının nedenleri üzerinde durulmalıdır. Ve hızlı bir şekilde tedavisi planlanmalıdır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке