De structuur van de Rooms-Katholieke Kerk

Описание к видео De structuur van de Rooms-Katholieke Kerk

Jezus Christus zelf stelde de Kerk in, en hij gaf een van zijn apostelen er de leiding over. Simon Petrus gaf Hij de naam van rots, waarop de Kerk gebouwd zou worden. Steeds heeft de Kerk een nieuwe paus benoemd, zoals wij ook nu paus Franciscus hebben.

De paus is bisschop van Rome, en vanuit de apostelen die met Jezus meetrokken, komen via het gebed en de handoplegging, alle huidige bisschoppen voort. Een bisschop heeft de kerkelijke leiding over een bepaald gebied in de wereld. Hij wordt wel eens ondersteund door een hulpbisschop. Zo heeft Nederland op dit moment zes bisdommen: Utrecht, Haarlem-Amsterdam, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Roermond en Groningen-Leeuwarden. Een van die bisdommen, nl. het bisdom Utrecht is het aartsbisdom, en aan zijn hoofd staat de aartsbisschop, op dit moment kardinaal Eijk. In de hiërarchie van kerken met apostolische successie is een aartsbisschop een bisschop die aan het hoofd staat van een aartsbisdom. Dit aartsbisdom is veelal het belangrijkste bisdom in een kerkprovincie.

Nagenoeg nooit kom je in je gewone parochiekerk een bisschop tegen, maar wel priesters en diakens. Een bisschop heeft de leiding over deze mannen, en onder zijn verantwoordelijkheid bedienen zij onder meer de sacramenten onder de gelovigen als zij priester zijn, en verkondigen het woord en/of dragen zorg voor de armen als zij diaken/priester zijn. Overigens is een priester ook altijd een diaken, omdat de wijding in drie graden gebeurt: Eerst ontvang je een wijding tot diaken, daarna de meesten tot priester, en daarna een aantal tot bisschop.

Soms wordt de priester pastoor genoemd. Dat betekent dat hij de eindverantwoordelijkheid heeft, zowel op pastoraal als op het financieel en beleidsvormingsvlak, voor een parochie. Een parochie bestaat tegenwoordig meestal uit meerdere kerken. Soms wordt een priester kapelaan genoemd, dat betekent dat hij onder de pastoor een bepaalde priesterlijke taak in de parochie uitoefent. Als je iemand een priester pater of broeder hoort noemen, dan is die priester vanuit een kloostergemeenschap naar de parochiekerk gezonden, of ben je in een kerk die onder de hoede van een kloostergemeenschap valt.

Naast de drie gewijde ambten zijn er ook wel andere mensen werkzaam, betaald of onbetaald, in de kerk. Dat kan bijvoorbeeld een pastoraal werker of werkster zijn, die na een studie theologie ingezet kan worden in de parochie. Een wat nieuwere functie is die van de catechist, die binnen het pastoraal team de verantwoordelijke is van de vormingspastoraal maar ook actief is in het missionaire werk.

Een functie die in de regel niet meer betaald wordt, en dus meestal als vrijwilliger wordt bekleed, is de koster. Hij of zij draagt zorg voor de praktische zaken in de kerk: het klaarzetten van het vaatwerk op het altaar, het aansteken van de kaarsen, het openen en sluiten van de deuren, etc.

Nog een belangrijke, nog vaak betaalde functie is die van de dirigent en van de organist. Een verzorgde viering qua muziek vraagt om een goede voorbereiding en het oefenen ter ondersteuning van de liturgie.

Wanneer jij graag je leven wilt geven om Christus na te volgen en de Kerk te dienen als priester of diaken, dan kun je dit kenbaar maken bij het opleidingsinstituut van het bisdom. Dat heet een seminarie. Hier volg je een theologische opleiding en krijg je stages om naar je wijding toe te groeien. Voor een priester geldt dat hij niet getrouwd zijn, een diaken kan onder bepaalde voorwaarden getrouwd zijn.

Een theologische opleiding aan een katholieke universiteit leidt je op tot pastoraal werker of werkster en via de bisdommen zijn er ook trajecten voor de andere functies en taken in de parochie. God heeft een plek voor ieder van ons in zijn Kerk. Ik hoop dat je de uitleg nuttig hebt gevonden. Een fijne dag en tot een volgende keer.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке