De verovering (15 januari 2018) E14 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

Описание к видео De verovering (15 januari 2018) E14 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

Bij Venlo trok Keizer Karel de Vijfde met een enorm leger van 40.000 soldaten door het Overkwartier. Hertog Willem de Rijke kon niets anders doen dan zich overgeven.

Rudolf Bosch weet alles over de geschiedenis van Gelre vertelt dat Venlo een echte bloeiperiode kende als Gelderse middeleeuwse Hanzestad.

Na zeventig jaar oorlog waren de stedelijke economieën uitgeput. De handel verschoof steeds meer naar het westen, naar Antwerpen, Dordrecht en Amsterdam.

Keizer Karel werd de nieuwe hertog van Gelre. De steden en ridders dwongen afspraken af met de Keizer in het Traktaat van Venlo. Dat ligt nu in het Regionaal Archief Nijmegen.

Maarten Gubbels vertelt dat het Traktaat een soort grondwet voor het Hertogdom Gelre was. Alle rechten en plichten van de Gelderse inwoners en Keizer Karel staan erin.

Ondanks de afspraken in het Traktaat van Venlo kreeg Gelre steeds meer te maken met bemoeizucht vanuit de centrale regering van Karel in Brussel.

Frédérique Honoré laat het vertrek zien waar Karel de Vijfde troonsafstand deed in het Coudenbergpaleis van Brussel. De zoon van Keizer Karel, Filips de Tweede, werd toen de nieuwe Hertog van Gelre.

Marieke Knuijt vertelt dat ridder Reyner van Wijhe van kasteel Hernen burggraaf van Nijmegen was. Daarmee was hij één van de belangrijkste ridders in het hertogdom.

Rudolf Bosch vertaalde de Kroniek van Erkelenz. De kroniek is geschreven door een trotse Gelderse inwoner van deze stad in 1560. Alle Gelderse graven en hertogen worden genoemd.

Jan van de Bovenkamp vertelt dat de kerk van Batenburg is geplunderd door de heren van Bronckhorst-Batenburg als protest tegen de katholieke regering in Brussel.
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/ridde...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке