Çankırı Çerkeş İlçe Merkezi Gezisi - Dr. Murat

Описание к видео Çankırı Çerkeş İlçe Merkezi Gezisi - Dr. Murat

İş hayatımın en güzel yıllarını yaşadığım, bana çok şey katan, dostlukların ilçesi Çerkeş'i elimden geldiğince tanıtmak istedim. Amatörce hazırlanmıştır. Bir hatam olduysa affola.

Çerkeş, Çankırı iline bağlı ilçe ve güneyinde bulunan Ulusu Çayı (Uluçay)'nın aktığı ovada kurulmuş ilçe merkezi olan kasabadır. Yüz ölçümü 990 km² olan ilçe, kuzeyde Ovacık, kuzeydoğuda Bayramören, doğuda Atkaracalar, güneydoğuda Orta ilçeleri, batıda Bolu (Gerede) ve Karabük (Eskipazar), güneyde ise Ankara (Kızılcahamam) ile çevrilidir. İlçe merkezi, denizden 1140 metre yüksekliktedir. 2020 nüfus sayımına göre 9479'u ilçe merkezinde olmak üzere toplam 16805'dir. Saçak ilçenin tek beldesi olup, beldenin 2535 nüfusu vardır.

İlçe merkezinden Zonguldak - Ankara demiryolu geçmektedir. Ayrıca ilçe merkezinin hemen kuzeyinden geçen İstanbul-Samsun devlet karayolu ve güneyde Işık Dağı geçidini aşarak Kızılcahamam’da Ankara-İstanbul devlet karayoluna çıkan il yolu, ilçeyi diğer şehirlere bağlayan başlıca yollardır.

1914 yılında yapılan sayımında, Çerkeş ilçesinin nüfusu 103'ü Rum, 10'u Ermeni ve 63.519'u Müslüman olmak üzere toplam 63.632 kişiden oluşmaktadır. 1860 yılında ilçe 1878 yılında belediye olan Çerkeş'in günümüzde merkezde 10 mahallesi (Cumhuriyet, İdris, İstasyon, Karalar, Karamuklu, Kurtlar, Okçular, Ulusu, Yenimahalle, Yenikent), Saçak Beldesi, 49 köyü (Afşar, Ağaca, Akbaş,Akhasan, Aliözü, Aydınlar, Bayındır, Bedil, Belkavak, Beymelik, Bozoğlu, Çakmak, Çalcıören, Çaylı, Çördük, Daçukurören, Dikenli, Dodurga, Fındıcak, Gelik Ovacık, Gökçeler, Göynükçukuru, Hacılar, Halkaoğlu, Kabak, Kadıköy, Kadıözü, Karacahöyük, Karamustafa, Karaşar, Karga, Kısaç, Kiremitçi, Kuzdere, Kuzören, Meydan, Örenköy, Örenli, Saraycık, Şeyhdoğan, Taşanlar, Türbaşı, Uluköy, Yakuplar, Yeniköy, Yeşilöz, Yıprak, Yoncalı, Yumaklı) ve bu köylere bağlı yaklaşık 40 mahallesi bulunmaktadır.

İlçe'nin adına ilişkin iki rivayet vardır; Birincisi, Ulusu Çayının verimli olması nedeni ile etraftaki köylerin, dört bir yandan gelip yerleşmeleri ve dört yol ağzında bulunması sebebi ile, dört köşe anlamına gelen Ciharköşe adının verildiği; Bir diğeri ise, ilçenin bulunduğu arazinin ova ve toplanmaya elverişli olması sebebi ile, sefere çıkacak askerlerin burada toplandığı ve asker toplayan anlamına gelen Çeriçeken adının verildiğidir.

Çerkeş Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunmaktadır. I. derece deprem kuşağı üzerinde bulunan ilçe, geçmiş yıllarda büyük hasarlara neden olan (1944 Gerede-Bolu depremi gibi) depremlere maruz kalmıştır.

Çerkeş, Batı Karadeniz bölgesinin güneyi ile İç Anadolu bölgesinin kuzeyinde yer alması nedeni ile her iki bölgenin iklim özelliklerini taşımaktadır.Türkiye'de yıllık ortalama sıcaklığı en düşük merkezlerden biridir. Sıcaklık kış mevsiminde -35 dereceye kadar düşmektedir.

İlçede arıcılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Çerkeş balı kendine has özelliklerinden dolayı tüm Türkiye'de tercih edilen bir üründür.

İlçe yeraltı kaynakları bakımından çok zengin değildir. Ancak Çerkeş, Eskipazar ve Kurşunlu bölgelerinden çıkartılan traverten taşları Anıtkabir'in inşaatında kullanılmıştır.

Malazgirt Zaferi'nden üç yıl gibi kısa bir süre sonra Danişment Beyliği Komutanlarından Emir Karatekin 1074'te bölgeyi fethederek Türk topraklarına katmıştır. Çerkeş'in Türk boylarınca yerleşim alanı olarak seçildiği, günümüzde Çerkeş'e bağlı Kınık, Bedil, Bayındır, Eymür, Avşar ve Dodurga gibi köylerin adlarından da anlaşılmaktadır.

Bağdat seferine çıkan IV. Murat güzergâh üzerinde bulunan Çerkeş'te bir ordugah kurarak, ordunun burada dinlenmesini emretmiştir. Atlar için kazık çakılması sırasında yeraltından boşluk sesi gelmesi ve buranın kazılması sonucu, tarihi daha da eskilere dayanan bir hamam ortaya çıkartılmıştır. Bunun üzerine IV. Murat tarafından bölgenin imar edilmesi ile görevlendirilen Silahtar Mustafa Paşa tarafından bu hamamın yanına bir cami (Muradiye Camii) ve bir hamam yaptırılmıştır. 1944 Gerede-Bolu depremi sırasında yıkılmıştır. Günümüzde bu caminin yerinde, daha sonra inşa edilen Çarşı Camii bulunmaktadır.

· Abone Ol: https://is.gd/TasKaya

Tüm Oynatma Listeleri: https://is.gd/TasKayaVideolar
Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi: https://is.gd/UNESCOTasKaya
Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi: https://is.gd/UNESCOAdayTasKaya
Tr Antik Kentler Listesi: https://is.gd/AntikKentTasKaya
Tr Müzeler Listesi: https://is.gd/MuzeTasKaya
Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi: https://is.gd/AnkaraTasKaya
Antalya Gezi Videoları Listesi: https://is.gd/AntalyaTasKaya
Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi: https://is.gd/ErzincanTasKaya
İstanbul Gezi Videoları Listesi: https://is.gd/IstanbulTasKaya
İzmir Gezi Videoları Listesi: https://is.gd/IzmirTasKaya
Muğla Gezi Videoları Listesi: https://is.gd/MuglaTasKaya
Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi: https://is.gd/TunceliTasKaya

Комментарии

Информация по комментариям в разработке