Kooperatif Nedir? Güvenebilir miyiz?

Описание к видео Kooperatif Nedir? Güvenebilir miyiz?

Hava Kent ►http://bit.ly/havakent

Kooperatif deyince bir acaba oluyoruz değil mi? Mesela Yapı kooperatifi. Yani bu kadar uygun taksitlerle ev sahibi olmak mümkün mü? Bu ev biter mi? Güvenebilir miyiz? Kooperatif aslında kısaca iş birliğidir. Yardımlaşma esastır. Nasıl? Kooperatife giren insanlar birlik olarak yardımlaşma yoluyla ihtiyaçlarını karşılarlar. Yani ben tek başıma kendime bir ev yapamam ama seninle, onunla güçlerimizi birleştirirsek hepimize uygun güzel daireler yapılmasını sağlayabiliriz. Hava Kent projesi gibi. Aylık 1500 TL taksit ödeyerek muhteşem güzellikte bir daire sahibi olabiliriz. Muhteşem derken abartmıyorum, oldukça lüks, güvenlikli, spor salonlu, yüzme havuzlu, otoparklı, parklı, bahçeli bir ev. Babama her ay 1500 TL versem yapamaz böyle evi. O bana verse ben de yapamam :) Ama tüm ortaklar birleşerek yapabiliriz. Hepimizin de menfaatine olur. E çalışanlar için iş. Bir şey söyleyeyim mi? Ülkemiz için bile bir kalkınma aracı. Ülkemiz daha da gelişir, birlik, beraberlik ve huzur sağlanır. Yani her yer çiçek, içim bile çiçek açtı. :)

Abartıyorum sanıyorsunuz ama hayır. Kooperatifçilik yüzyıllardır devam eden bir ortaklık şekli. Çıkış yeri Anadolu. Evet, bizim topraklarımız. Ee işte bildiğimiz imece usulü. Böyle söyleyince daha tanıdık geldi değil mi? :) Kooperatifçilik ilk kez 1867'de memleket sandıkları nizamnamesi ile Mithat Paşa tarafından hayata geçirilmiştir. Cumhuriyet'in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında 1850 sayılı Kooperatifçilik Kanunu ile devam ettirilmiştir. Yani öyle haydi ortaklar toplanalım, başımızda da bir yönetici olsun ne derse o gibi bir durum değil. Her şey yasal. Kanun ve düzene göre. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu diye bir yasa var. Siz bir kooperatife girmek istediğinizde imzaladığınız ve kurallarına uyulmak zorunda olunan bir ana sözleşme var. Kimse bu sözleşme maddelerinin dışına çıkamaz. Alınan her karar için ortakların oyları alınır. Oy çokluğunun sağlanması gerekir. Yani öyle taksitlerin artması, ana sözleşmenin değiştirilmesi filan mümkün değil. Siz sözleşme şartlarını tek tek okuyun, onlar size güvenip güvenemeyeceğinizi zaten gösterir.

Ayrıca şunu da söyleyeyim bir yapı kooperatifinin kuruluşu için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilmesi zorunlu. Yani siz bir yapı kooperatifine ortak olduğunuzda üyesi olduğunuz kooperatifin bilgilerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasından (csb.gov.tr) “e-kooperatif Yapı Kooperatif Sistemine” giriş yaparak üye olduğunuz kooperatifin bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Evet, biliyorum kulağımıza kötü örnekler geliyor ama bu sayede ev sahibi olan çok fazla insan da var. Ve korkmayın istediğiniz zaman ortaklıktan çıkabilirsiniz, ortaklığınızı devredebilirsiniz. Haklarınızı arayabilirsiniz. Kötü düşünmeyin ve bence güzel olan değere odaklanın. Kooperatif ruhunu hissedin. Kooperatif demek sadece ev sahibi olmak demek değil elbette. Mesela Tarım Kredi Kooperatifini duymuşsunuzdur. Turizm Kooperatifi, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Ecza Kooperatifleri, inanın bir sürü çeşidi var. Ama hepsinin amacı aynı, ortaklarının en temel ihtiyaçlarını sağlamak. E sizin de ihtiyacınız bir ev sahibi olmaksa ki barınmak bizim en temel ihtiyacımız, gelin el birliğiyle bu ihtiyacımızı karşılayalım. Ev sahibi olmak için zengin olmamıza gerek yok, banka kredisi çekmemize gerek yok. Biz bize yeteriz! Tekrar görüşmek üzere, kendinize iyi bakın, hoşça kalın...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке