Merhaba dostlar.
Bugün Müze Ziyareti serimizin 14. bölümünde, Samsun’un Karadeniz Dalgalarından esinlenerek modern mimari anlayışıyla yapılan yeni Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeyiz.
MÖ 10 binlerden günümze kadar tarihi bir yolculuk için bizden ayrılmayın.
Keyifli seyirler.
Samsun’da tarih ve kültür çok köklü, çok derin. Şehir, Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi birbirinden eşsiz medeniyetlerin yönetimi altında daima önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a attığı ilk adım, Türk milletinin nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti ile taçlanacak istiklal ve istikbal yürüyüşünün de ilk adımı olmuştur.
Müzelerin yaşayan yerler olması gerekir. Müzeler tarihi ve kültürel eserlere sadece bakılıp geçilen yerler olmalı. Yaşayan, anlatan, iletişim kuran mekânlar olarak bilime, akademik çalışmalara ve sosyal hayata hizmet etmeli. Bu amaçla yeni inşa edilen bu müze, tasarımından teknolojisine kadar çok yönlü kullanıma olanak sağlayacak, her kesimden ve her yaştan insanımızın ihtiyaç ve ilgisine cevap verecek, verimli olduğu kadar keyifli zaman geçirme imkanı sunacak bir konsepte kavuşturulmuş.
Samsun Müze’si, Google 'Arts and Culture', 'Tarihi Eserlerin Kimliklendirilmesi', 'Hitit Tabletlerinin Yapay Zeka Yöntemi ile Okunması', 'Dijital Deneyim Müzeleri', 'Türk-İslam Dönemi Mezar Taşları ve Kitabeleri Ulusal Envanter Projesi' gibi prestij projelere de katkı sağlamakta.
Samsun merkezde yer alan ve kapalı durumda olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 1981 tarihinde ziyarete açılmış. Müze 16.07.2017 tarihine kadar hizmet vermiştir. Aradan geçen 40 yıllık zaman zarfında artan eser sayısına yetersiz kalmış. Artık yeni bir müze ihtiyacı doğmuş. Yeni yapılacak müze görkemli, modern ve presijli bir bina olması istenmiş. Samsun Müzesi yeni hizmet binasına taşınarak 13.03.2024 tarihinde faaliyetlerine yeniden devam etmeye başlamış. Karadeniz dalgalarından esinlenilen yeni müzenin mimarisinin 16. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programında, proje dalında ödüle layık görülmüş.
Bugün Karadeniz Bölgesi'nin en büyük müzesi olan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 15 bin metrekarelik alan içerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği salonlar, geçici sergi salonları, konferans salonu, kütüphane, çocuk müzesi, laboratuvar, idari ve ticari birimler, depolar ve kafeterya yer alıyor. Bir yandan böylesi istisna bir yapı inşa edilirken bir yandan da eserlerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarını gerçekleştirilmiş. Bu noktada, bölgedeki tüm önemli eserlerin bu müzede sergilenmesi sağlanmış. Dolayısıyla Yeni Samsun Müzesi bir bölge müzesi niteliği de taşımaktadır. Sergilenen eser sayısı 7 binin üzerinde. Ve sayı her geçen gün yeni buluntularla artmakta.
Samsun ve çevresinden Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma Dönemlerine ait eserler de müzenin koleksiyonları arasındadır. Her iki yüzü kabartmalı bronz mızrak ucu, İlk Tunç Çağı'na ait ameliyatlı kafatasları, MÖ 5. yüzyıla özgü orijinalinin kopyası olan bronzdan çıplak atlet heykeli de müzenin gözde eserleridir. Etnografik eserler ayrı bir bölümde yer alır.
Yeni Müzede Amisos Antik Kenti buluntuları ve Amisos Mozaiği, bronz atlet heykeli, Helenistik Çağa ait takılar, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden eserler gruplar halinde yer alıyor.
Müzenin etnografya bölümü Selçuklu Dönemi mezar taşlarını, Osmanlı Dönemi'ne ait kervansaray, han ve medrese modellerini, mutfak, hamam ve giyim-kuşam kültürünü, takı sanatını ve Milli Mücadele dönemini içeren koleksiyonuyla Türk kültür ve tarihine eşsiz bir kapı açmaktadır. Şehrin mimarisiyle, teşhir ve tanzim uygulamalarıyla ve zengin koleksiyonuyla yeni bir cazibe merkezi olmuş.
Şimdi sizi müzenin görüntüleriyle baş başa bırakıyoruz. Ama, her zaman dediğim gibi, bunları kendi gözünüzle de görmelisiniz. Bizim burada yaptığımız sadece önceden nasıl bir yere geleceğinizi göstermek. Geldiğinizde bu müzeye hayran kalacaksınız.
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nden bu kadar.
Umarım beğenmişinizdir.
Gelecek bölümlerde başka müzelerde tekrar görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.
Bu arada kanalımızı takip etmeyi unutmayın.
Music I Use: https://www.bensound.com/free-music-f...
License code: BRATYP8QYTTNF8NE
Информация по комментариям в разработке