LEEP konizasyon işlemi erken doğuma yol açar mı? - Prof.Dr. Eralp Başer

Описание к видео LEEP konizasyon işlemi erken doğuma yol açar mı? - Prof.Dr. Eralp Başer

LEEP konizasyon işlemi, rahim ağzında kansere neden olma riski taşıyan CIN 2 veya CIN3 lezyonlarını temizlemek için yapılan bir işlemdir. LEEP konizasyon işlemi sırasında, kanser öncüsü lezyonların (yaraların) bulunma ihtimali olan transformasyon bölgesi özel bir cihazla alınmaktadır. Bu işleme rahim ağzının traşlanması olarak da bilinmektedir.  LEEP konizasyon işleminde rahim ağzından bir doku alındığı için, bu işlemin ilerideki gebelik süreçlerini nasıl etkilediği araştırma konusu olmuştur. 


Erken doğum, tüm doğumların yaklaşık %10 kadarını teşkil etmektedir. Erken doğumun pek çok olası risk faktörü tanımlanmıştır. Geçirilen enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, bebeğe ait veya anneye ait hastalıkların yanında rahim ağzına yapılan müdahalelerin de riski artırdığı bildirilmiştir. 


LEEP konizasyon işleminde rahim ağzından bir doku alınmaktadır. Bu alınan doku normalin üzerinde olduğunda, hem rahim ağzının açılmaya karşı direnç sağlayan dokusu azalmakta, hem de rahim ağzında bir tıkaç oluşturup enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan hücreler zarar görebilmektedir. Bu nedenlerle, LEEP işlemi yapılırken gerekenden ne daha az ne de daha fazla doku almaktayız.Onkolojik güvenlikten ödün vermeden ileride doğum yapmayı planlayan hastaların gebelik risklerini yükseltmemek adına limitli ve yeterli miktarda doku çıkarmayı hedeflemekteyiz. 


Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Prof.Dr. Eralp BAŞER

Комментарии

Информация по комментариям в разработке