Türkiye'de özel dedektif olmak | "Yasal değil ama yasak da değil"

Описание к видео Türkiye'de özel dedektif olmak | "Yasal değil ama yasak da değil"

Türkiye'de mevcut sistemde devam eden özel dedektiflik hizmetleri, filmlerden alışık olduğumuz özel dedektiflik kavramından biraz daha farklı. Dedektifler, çoğunlukla evlilik öncesi araştırma, boşanma davası, evlilikte mal paylaşımı, velayet, personel güvenliği, şirket casusluğu, marka patent çatışması gibi birçok farklı alanda çalışıyorlar.

Günümüzde özel dedektifliğin Türkiye'de bir yasal dayanağı olmasa da tüm vatandaşlara tanınan haklar çerçevesinde bu meslek icra edilebiliyor. 1994 yılında mesleğin ana hatlarını belirleyen Özel Dedektiflik Kanunu hazırlanmış olsa da dönemin cumhurbaşkanlığı tarafından tekrar görüşülmek üzere genel kurula geri gönderilmiş ve kanun teklifi bugün tasarı hâlinde TBMM arşivlerinde bekletilmektedir.

Bu mesleğe çocukluğundan beri bir merakı olduğunu söyleyen özel dedektif Nilay Başaranlar, en büyük hayalinin cinayet masasında çalışmak olduğunu ancak şartlar sebebiyle bunu yapamadığını aktarıyor.

Türkiye'de özel dedektiflik kurumu ile ilgili "Yasal olarak düzenlenmemiş ama gayriyasaldır diyemezsiniz" diyen Avukat Cihat Demirbağ, zaman zaman özel dedektiflik hizmetleri aldıklarını, zaman zaman da başkalarının haklarına riayet ederek araştırmalar yaptıklarından bahsediyor.

"Personel araştırmasından tutun personel güvenliği, şirket casusluğu gibi birçok alanda hizmet veriyoruz" diyen özel dedektif Mehmet Uzuner, 1 yıl önce "Tosuncuk" lakaplı firari Mehmet Aydın'ın bulunduğu ülkenin, yaşadığı yerin tespit edilmesi çalışmasını yaptıklarını ve kişinin Brezilya'da yaşadığını tespit ettiklerini söylüyor.

Avukat Cihat Demirbağ, özel dedektif Nilay Başaranlar ve Mehmet Uzuner Türkiye'deki özel dedektiflik kurumunu +90'a anlattı.

#TürkiyedeDedektiflik #Dedektiflik #DedektifOlmak

Комментарии

Информация по комментариям в разработке