Atrioventriküler Septal Defekt (AVSD) | Kalpte Delik | Prof. Dr. Taner Yavuz

Описание к видео Atrioventriküler Septal Defekt (AVSD) | Kalpte Delik | Prof. Dr. Taner Yavuz

https://www.drtaneryavuz.com/atrioven...
Merhaba şimdi size kalpte delik (VSD, ASD) ve kalp kapakçıklarında yetersizliğin bir arada olduğu bir konjenital kalp hastalığını, Down sendromunda sık görülen bir hastalığı, atrioventriküler septal defekti kısa adıyla AVSD ‘yi YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyorum. İyi seyirler dilerim. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Atrioventriküler Septal Defekt Nedir?
Atrioventriküler septal defekt kısa adıyla avsd, kalbin ortasında bir delik ve kapak yetersizliğinin bir arada arada olduğu kompleks bir doğumsal kalp hastalığıdır.
AVSD’nin iki tipi vardır. Birincisi sadece kulakçıklar arasında deliğin olduğu parsiyel avsd, ikincisi ise hem kulakçıklar hem de karıncıklar arasında deliğin olduğu daha büyük bir deliğin olduğu komplet avsd dir.

AVSD akciğerlere daha fazla kan gitmesine ve kalbi daha fazla çalışmasına neden olur. AVSD tedavi edilmediğinde kalp yetersizliği ve akciğer damarlarında yüksek kan basıncı gelişir.

AVSD diğer doğumsal kalp hastalıkları gibi bebek henüz doğmadan anne karnındayken meydana gelir. Hastalığa neyin neden oldu kesin bilinmez. Endokardiyal yastık defekti veya atrioventriküler kanal defekti adları da kullanılan bu hastalık sıklıkla Down sendrom ile birliktedir. Down sendromda bu hastalık %30 oranında görülür.

AVSD Belirtileri
Komplet avsd’de belirtiler kalp yetersizliğine bağlıdır.
Bunlar sırasıyla;
Hızlı nefes alma
Hışıltılı solunum
Emme güçlüğü ve çabuk yorulma
İştahsızlık ve tartı alamama
Aşırı terleme
Bacak ve ayaklarda ödem yani şişlik gelişmesidir.

Komplet avsd’de ilk belirtiler bebeklik döneminde ortaya çıkar.
Buna karşın parsiyel avsd belirtileri daha geç ortaya çıkar. Hatta bazen ilk belirtiler erişkin yaşlarda başlayabilir. Defektin neden olduğu komplikasyonlar belirti kaynağıdır.
Başlıca belirtiler ritim bozuklukları, nefes darlığı, akciğerlerde yüksek kan basıncı (pulmoner hipertansiyon), kalp kapak problemleri ve kalp yetersizliğidir.

AVSD TANISI
Down sendromunda tipik olarak nukhal saydamlık ölçümünde yani ense kalınlığında artış olur. Ultrason görüntüsünü izlediğiniz 13 haftalık fetüste ense kalınlığı normalde en fazla 2,5 mm olması gerekirken Down sendromlu bu fetüste ense kalınlığı 7mm ölçülmektedir. Aynı fetüsün Fetal eko görüntülerinde de sağ ve sol ventrikülün tek bir kapaktan birlikte doluyor olması komplet atrioventrikül septal defekt için tanı koydurucudur.

Erken tanı hayat kurtarıcıdır. Muayenede pansistolik üfürüm işitilir. Göğüs grafisinde ise kalp büyük ve akciğer damar gölgeleri belirgindir.
Komplet AVSD’li çocukların EKG sindeki en karakteristik bulgu süperior QRS aksıdır.
Eko AVSD için tanı koydurucudur. Komplet AVSD de inlet vsd, primum asd, tek AV kapak ve önemli düzeyde kapak yetersizliği görülür. Parsiyel AVSD de ise tek bir delik ASD veya VSD, ve 2 ayrı kapak görüntülenir.

AVSD Tedavisi
AVSD’li bebeklerde ilaç kullanımı belirtilerde kısmen hafifleme sağlayabilir. AVSD deliği hiçbir zaman kendiliğinden kapanmaz. Mutlaka tüm hastalar ameliyat edilmelidir.

AVSD ameliyatında deliğin kapatılması ve kapak yetersizliğinin giderilmesi amaçlanır. Delik tek ya da çift yama tekniği ile kapatılır. Çift yama tekniğinde önce ventriküller arasındaki delik daha sonra ise atriumlar arası delik kapatılır. Tek yama tekniğinde ise iki delikte tek bir yama kullanılarak kapatılır. Her iki yama ameliyat tekniğinde de 2 ayrı AV kapak, sağ ve sol AV kapaklar oluşturulur.

Komplet avsd’li bebeklerde ameliyat geciktirilmemelidir. Ameliyat için en ideal zaman doğumdan sonraki 3 ila 6. aylar arasıdır.

Videonun tamamını izleyince birçok soruya yanıt bulacaksınız.
İyi seyirler dilerim.
Bizimle kalın, güncel kalın ❤️
Prof. Dr. Taner Yavuz
İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Комментарии

Информация по комментариям в разработке