Cum se poate imbunatati eficienta energetica?

Описание к видео Cum se poate imbunatati eficienta energetica?

In Rubrica de Imobiliare povestim despre reabilitarea termica a blocurilor vechi, despre diferentele de pret dintre locuintele vechi si cele noi, dar si despre cum s-ar putea imbunatati eficienta energetica a acestora prin aprobarea unei propuneri legislative, mai exact Ordonanta de urgenta 179/2022 pt modificarea si completarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

In a doua jumatate a anului 2022 s-a modificat legea privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

Propunerea legislativa mergea la promulgare dupa ce a trecut de Camera Deputatilor cu doar un vot impotriva. Este vorba despre proiectul care aproba ordonanta de urgenta 179/2022 pt modificarea si completarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

Ce prevede proiectul?
Reabilitarea termica se va putea face cu mai putini bani de la asociatiile de proprietari. Mai exact, asa cum s-a stabilit in decembrie prin OUG 179/2022, in curand doar 5% din banii necesari reabilitarii vor putea proveni din banii autoritatilor locale sau ai blocului, fata de 40% anterior.
90% din bugetele stabilite pentru reabilitarea termica a blocurilor sa fie alocati din fonduri europene nerambursabile, restul de 10% provenind din bugetele locale sau ale asociatiilor de proprietari.
Aprobarea acestui proiect inseamna combaterea saraciei energetice. Saracia energetica afecteaza mai ales familiile care se confrunta cu probleme de ordin financiar.
Ce inseamna mai exact?
O proportie ridicata a cheltuielilor gospodariei dedicate consumului de energie, de veniturile reduse si de performanta scazuta a cladirilor si aparatelor electrocasnice.

Hai sa vedem cum se prezinta situatia imobil vechi vs imobil nou in 2024 vs 2023

1. Oferta pentru apartamente in imobil vechi vs imobil nou se mentine constanta. La nivelul anului 2024 se mentine share-ul de 55% apartamente in imobile vechi si 45% in blocuri noi.

2. Grafica Garsoniere
Oferta pt Garsonierele in imobile noi scade usor ca share in 2024, de la 59% in 2023, ajung la 48% in 2024. Cresc insa usor ca volum garsonierele in imobile vechi, ajung la 52% share in 2024 vs 41% in 2023.

3. Cum a evoluat pretul mediu al locuintelor vechi vs cele noi in 2024
Prin reabilitarea blocurilor se va diminua diferenta actuala dintre vechi si nou. Aceasta diferenta are impact direct asupra cresterii preturilor solicitate pt locuintele vechi. In prezent, proprietarii scot la vanzare apartamentele din blocuri vechi cu preturi cu pana la 13% mai mici fara de cele aferente locuintelor noi.

Stim cu toti ca eficienta energetica este un obiectiv de importanta majora atat la nivel national, cat si European. Sectorul cladirilor este considerat unul dintre principalii consumatori de energie si de emitere a gazelor cu efect de sera.

Incepe cautarea pe homeZZ si bucura-te de ofertele speciale pe zona de chirii. Pregatim noi surprize, ramai cu ochii pe noi!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке