Hoe werkt het stroomnet in relatie tot het opladen van elektrische voertuigen?

Описание к видео Hoe werkt het stroomnet in relatie tot het opladen van elektrische voertuigen?

Korte animatie met uitleg over het stroomnet in relatie tot het opladen van elektrische voertuigen op verschillende vermogens. Al laden we allemaal op hetzelfde stroomnet... waar en hoe een voertuig oplaadt, maakt een wereld van verschil!

Je kunt het stroomnet verdelen in drie niveau’s: hoogspanning, middenspanning en laagspanning. De stroom wordt traditioneel in grote centrales en tegenwoordig ook met grote windparken opgewekt. Deze zijn op het hoogspanningsnet zijn aangesloten. Via een verdeelstation wordt hoogspanning (bij aankomst aan de rand van de stad) teruggebracht tot middenspanning. Het transformatorhuisje in je wijk zet de stroom om naar laagspanning. En die komt thuis uit je stopcontact.

Wil je een elektrische auto opladen, thuis voor de deur of op een laadpleintje, dan worden die laadpalen dus van stroom voorzien door het lokale laagspanningsnet. Je laadt daar met een vermogen van meestal 11 kilowatt.
Bij het snel laden, bijvoorbeeld langs de snelweg, komt die stroom van het middenspanningsnet. Deze wordt ter plekke omgezet via een transformator van de laadpaalexploitant. Je laadt daar met vermogens van 50 tot wel 350 kilowatt. Maar een e-truck laadt meestal op een distributiecentrum of een logistieke laadhub. De stroom komt dan ook van het middenspanningsnet, in dit geval rechtstreeks uit een verdeelstation van de netbeheerder. Hetzelfde geldt voor de snelladers die elektrische trucks onderweg in korte tijd van heel veel stroom voorzien. Daar zijn vermogens tot wel 1.000 kilowatt mogelijk.

Animatie door Eelke Dekker en Chris Karthaus voor ElaadNL

Комментарии

Информация по комментариям в разработке