Akşemseddin'in Fatih SULTAN MEHMED HAN'A Mektubu!! "Rise of Empires: Ottoman"

Описание к видео Akşemseddin'in Fatih SULTAN MEHMED HAN'A Mektubu!! "Rise of Empires: Ottoman"

Kanal d de Kenan İmirzalıoğlu Fatih Sultan Mehmed ve Mehmet Atay Akşemseddin rollerini canlandırmakta olduğu Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin 4. bölüm fragmanı yayınlandı. Fatih Sultan Mehmetin en zor anında Akşemseddin ne yazmış olabilir. İstanbul'un fethi sırasında Çandarlı Halil Paşa neler yaptı? Diğer eğitim videolarımız için:
Çandarlı Halil Paşa:    • Çandarlı Halil Paşa NEDEN ve NASIL Öl...  
Fatih Sultan Mehmed ve Üç Ünvanı :
   • Fatih Sultan Mehmet Han ve ÜÇ BÜYÜK U...  
Kardeş Katli:    • Osmanlı'da "Kardeş Katli" Nasıl Başla...  
Cihan Fatihi Hakkında 5 gerçek :
   • Cihan FATİHİ SULTAN MEHMET Hakkında 5...  

Rise of Empire: Ottoman adlı Netflix yapımı belgeselde Fatih Sultan Mehmet ve İstanbulun Fethi konu ediliyor. Dizide Akşemseddin gösterilecek mi? Asıl adı Mehmet Şemseddin olan Akşemsettin çok yönlü Türk alimidir. Şam şehrinde doğmuş olup, tıp konusunda uzmanlaşmış ve manevi kişiliği ile öne çıkan biridir. Tasavvufa meyletmiş ve Hacı Bayram Veli'nin öğrencisi olmuştur. Kısa sürede tasavvufun bütün yollarını ve inceliklerini öğrenen Aksemseddin, bu başarısından dolayı Hacı Bayram Veli'den icâzet aldı ve ondan sonra yerine geçen kişi oldu.
Asıl ünü II. Murat'ın emir ve isteğiyle II. Mehmed'in hocalığına tayin edilişiyle başlamıştır. Özellikle İstanbul kuşatması esnasında verdiği manevi destek ve padişahı şevki bilinmektedir.
İkinci Mehmet çocukluğunda yaramaz ve zaptedilmesi zor biri olduğu için hocalarını epey uğraştırmış fakat çocukluğunu geride bıraktığında alimlere değer veren, onları yanında tutan, sadece müslüman din adamlarına değil diğer din adamlarının tartışmalarını da izleyen hatta huzurunda felsefe tartıştıran bir hükümdar oldu.
20 Nisan 1453'te Bizans'a gelen dört yardım gemisi Osmanlı kuvvetlerinin tüm gayretine rağmen İstanbul'a girmeyi başarmıştır. Bu durum Bizanslılar arasında büyük bir sevince, Osmanlı ordusunda büyük bir hüsrana yol açmıştır. Kuşatmanın kaldırılmasını isteyenlerin çoğalmasına ve seslerini yükseltmesine de sebep olan bu durum Sultan Mehmed'i zor durumda ve kararsız bırakmıştır. Kuşatmanın dönüm noktasında Akşemseddin özet olarak vereceğimiz şu mektubu yazdı:
Gemilerin şehre girmesinin ilk olarak kafirleri sevince boğduğunu, moral bulduğunu, İkincisi padişahın hükmünün ve kararlarının isabetsiz sözünün tesirsiz olduğu görüşünün kuvvet kazandığını üçüncüsü padişahın dualarının kabul olmadığı müjdesinin geçersiz olduğunun ifade edildiğini belirtti. Bu 3 görüşün de mahzurlu olduğunu belirterek, şimdi yumuşaklık ve merhamet gerekmez. Bu hususta kusurlu görülenler, fethe muhalif olanlar en şiddetli şekilde cezalandırılmalı demiştir.
Padişahın bu olumsuz durumdan etkilendiğini anlayan Akşemseddin ona; işe sarılmasını ve gayret göstermesini tembih etmiştir. Görevinden azledileceklerin yerine şiddetten anlayan, zora başvuran kişilerin getirilmesini söylemiştir. Bunun dine uygun olduğunu belirtmek için "Allah şöyle buyuruyor: Kafirlerle, münafıklarla savaşırken sert ol, yumuşak davranma. Onların varacakları yer şüphesiz cehennemdir" sözlerine yer vermiştir.
Mektubun devamında Akşemseddin çeşitli ayetlerden örnekler vermeye devam etmiş ve bu ayetlere göre senin emrine uymayanlar müslüman değildir" yazmıştır. İşleri sıkı tutmasından ve sert davranmasından başka çare olmadığnı vurgulamıştır. Mektubun bu kısmına kadar padişaha resmen emrederek ne yapmasını gerektiğini sertçe yazan Akşemseddin mektubun devamında sözlerini yumuşatarak:
"Biz Allah'ın yardımıyla gücenen ve utanan değil ferahlayan ve yardım edilen olacağız. Kul tedbiri alır gerisini Allah'a bırakır. Hüzünlü bir halde iken biraz Kur'an okuyup, yattığımda bir takım lütuflara müjdelere mazhar oldum ve teselli buldum, bu söylediklerim size boş söz gibi gelmesin. Gereğini yapasın. Söylediklerim tamamen sizi sevdiğimizdendir" demiştir

Bize Ulaşabileceğiniz Hesaplar:
  / yigitalpaksular  
  / kitabadairhersey1  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке