Üstüne Görme Nedir? Nasıl Olur?

Описание к видео Üstüne Görme Nedir? Nasıl Olur?

#üstünegörme #üstünegörmenedir #üstünegörmenasılolur
Üstüne görme gebeliğin ilk haftalarında olan kanamaya denir. Üstüne görmeye implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması da denir. Hamile olan bir kadın beklenen adet tarihinde adete benzer kanama görebilir ve bunu yanlışlıkla adet gibi yorumlayabilir. Aslında bu embriyonun rahime tutunma kanamasıdır.
Gebeliğin nasıl oluştuğuna baktığımızda; biliyoruz ki spermle yumurta ilk olarak tüplerde karşılaşır ve döllenme (fertilizasyon) tüplerde gerçekleşir. Döllenmeden sonra oluşan embriyo 3 gün tüplerde gelişmeye devam eder ve daha sonra rahime göç eder. Rahimin içinde de 3-5 gün daha dolaşır ve blastokiste dönüşür. Blastokist aşamasında rahime tutunmaya başlar, bu da döllenmeden yaklaşık 1 hafta sonraya tekabül eder.
Embriyonun rahime tutunması sırasında, embriyo ile rahim duvarı (endometriyum) arasında bağışıklık sistemini de içine alan karmaşık bazı mekanizmalar gerçekleşir. Bu mekanizmaların sonucunda da embriyo rahimin 1/3 üst tabakasına yerleşir.
Rahime yerleşme sırasında gebeliklerin yaklaşık %25’inde tutunma kanaması olur. Bu kanama regl kanamasına benzese de bazı farklılıklar gösterir.
• Tutunma kanamasının miktarı daha azdır.
• Rengi daha çok kahverengi siyah renklidir. Ama bazen pembe de olabilir.
• 1-2 gün sürer, daha uzun sürmez.
• Kanama ile beraber kasık ağrısı adet kadar olmaz, daha az olur.
Bu farklılıklara rağmen gebelikte olan kanamanın normal mi anormal mi olduğunu hasta ayırt etmekte zorlanabilir. Bu nedenle hamilelik şüpheniz varsa ve kanamanız oluyorsa mutlaka doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir.
Üstüne görme gebelik haftasında da karışıklıklara neden olur. Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır. Adet tarihi doğruysa bu gebelik haftası hesaplaması genellikle ultrasonla uyumludur. Ancak hasta üstüne görme kanamasını (tutunma kanaması) adet gibi düşünürse gebelik haftasını en az 4 hafta küçük hesaplayacaktır. Ultrasonda bebek 4 hafta büyük çıkacaktır. Çünkü tutunma kanamasını adet gibi düşünen hasta aslında o tarihte 4 haftalık gebedir.
Bu nedenle son adet tarihinden emin olmayan veya üstüne görme problemi yaşayan kadınlarda gerçek gebelik haftası ultrasona göre hesaplanır. Çünkü ilk 3 ayda yapılan ultrason ölçümleri gerçek gebelik haftasını gösterecektir.
Nadiren de bazı hastalar gebe olduğu halde 9 ay boyunca adet görürler ya da gördüklerini zannederler. Aslında bu adetlerin zamanına ve miktarına dikkat etseler, bu kanamaların adet kanamasından farklı olduğunu fark edeceklerdir, ama bu durumu dikkate almazlar ve çok ileri bir haftada tesadüfen gebelik teşhisi konulabilir.
Tutunma kanaması dışında gebelikte olan kanamaların hiç biri normal kabul edilmez. Gebelikte kanama nedenlerine baktığımızda;
• Düşük tehlikesi
• Düşük
• Dış gebelik
• Erken doğum tehlikesi
• Plasenta previa (eşin önde olması)
• Dekolman plasenta (eşin erken ayrılması)
• Rahim ağzında yara
• Rahim ağzı kanseri
• Miyom veya polipler gebelikte kanama nedenleri arasında sayılır.
Bu nedenle gebelikte olan kanamayı az bile olsa mutlaka doktorunuza bildirin. Böylece muayene ile kanama nedeni ortaya konur ve gerekli önlemler alınabilir.
Sizlerin genellikle bana sosyal medya hesaplarımdan sorduğu soruları, Youtube kanalımdan video çekerek anlatmaya çalışıyorum. Kadın hastalıkları hakkında güncel bilgilere ulaşmak için kanalıma ABONE olmayı ve aklınıza takılan sorular için YORUM yazmayı lütfen ihmal etmeyin.

Daha fazla bilgi için https://drdenizulas.com/ustune-gorme-...
instagram hesabı: https://www.instagram.com/doc.dr.deni...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке