Heikin Ashi, Heiken Ashi, Japon mum Grafik Türleri...

Описание к видео Heikin Ashi, Heiken Ashi, Japon mum Grafik Türleri...

Teknik analiz eğitim serimizde bu hafta sizlere, Heikin Ashi grafiğini sunmaya çalışıcaz. Peki Heikin Ashi nedir? Çizgi grafik, çubuk grafik ve mum grafik… Muhtemelen bu üç popüler grafik türüne aşinasınız. Ancak, fiyat hareketlerini görüntülemek için tamamen farklı bir teknik kullanan, bilmeniz gereken başka bir grafik türü daha var. O da Heikin Ashi…
Heikin Ashi, fiyatları bir bakışta görüntülemek için kullanılan, geleneksel Japon mum grafiğe benzer bir grafik tekniğidir. Aradaki farksa, mum çubuklarının nasıl hesaplanacağı ve bir grafik üzerinde işaretleneceği konusunda kullanılan yöntemdir. Geleneksel Japon mumları, Doji Star, engulfing gibi potansiyel geri dönüşler veya Marubozu gibi direnç seviyesinin üzerinde kapanan bir yükseliş sinyali gösterdiği için iyi bir giriş/çıkış noktası bulmanıza yardımcı olmakta harikadır. Heikin Ashi tekniği ise, işlemde kalıp kalmayacağınıza karar vermede yardımcı olur. Heikin Ashi grafikleri, bir işlemde ne zaman kalacağını veya güçlü bir eğilime gireceğini ve eğilim zayıfladığında ne zaman çıkacağını bilmek isteyen traderlar için mum grafiklerini daha okunaklı hale getirir. Temel olarak, fiyatın nasıl görüntülendiğini yeniden düzenleyen, değiştirilmiş bir mum grafik tekniğidir. Genellikle uzun vadeli işlem yapan bazı traderlar, Heikin Ashi grafiklerini geleneksel Japon mum grafiklerine alternatif olarak kullanır.
Peki Heikin Ashi ne anlama gelir? Japonca'da Heikin "ortalama", Ashi "hız" anlamına gelir. Yani Heikin ve Ashi birlikte kullanıldığında "ortalama fiyat hızı" demektir. Heikin Ashi, piyasa gürültüsünü filtrelemeye yardımcı olmak için kullanılan bir tür mum grafik tekniğidir. Bu teknik, mum grafiğinin babası olarak kabul edilen, Japon bir pirinç tüccarı Munehisa Homma tarafından oluşturuldu.
Ekranın üst bölümünde Heikin Ashi’ye mum grafik, alt bölümde ise geleneksel mum grafik yer almaktadır. Heikin Ashi, ilk bakışta tipik Japon mum çubuklarına oldukça benziyor olsa da aslında aynı değiller. Aralarında farklar bulunmaktadır. Grafiklerden de anlaşılacağı üzere, yönsel hareketler klasik mum grafikte olmayan bir şekilde düzleştirilir. Klasik mum grafiklerde mumlar yeşilden kırmızıya sürekli renk değiştirirken, Heikin Ashi’de daha ardışık renkli mumlar yer alır. Bununla beraber Heikin Ashi grafiklerinde, düşüş trendi sırasında mumların kırmızı kalma, yükseliş trendi sırasında yeşil kalma eğiliminde olduğunu fark edeceksiniz. Bu nedenle bazı traderlar, grafikteki gürültüyü azalttığı ve trendleri daha net analiz etmelerine izin verdiği için Heikin Ashi mumlarını kullanmayı tercih etmektedir.
Heikin Ashi'yi, geleneksel mum grafiğinden farklı kılan diğer bir husus, fiyatın açılış ve kapanış açısından nasıl görüntülendiğidir. Heikin Ashi grafiğine yakından bakarsanız, mum çubuklarının her birinin, önceki mum çubuğunun kapandığı seviyeden değil, kendisinden önceki mum çubuğunun ortasından başladığını fark edeceksiniz. Heikin Ashi mumları hesaplanma yönteminden dolayı bu görünüme sahiptir.
Peki Heikin Ashi Nasıl Hesaplanır? Bildiğiniz gibi geleneksel mum grafiklerde, her bir mum çubuğu, fiyatın mevcut dönem içinde yaptığı açılış, en yüksek değer, en düşük değer ve kapanışı temsil eder. Heikin Ashi mum grafikleriyle, her mum çubuğu sadece mevcut dönemdeki fiyat hareketini değil, aynı zamanda geçmişe ait fiyat bilgilerini de içerir.
Heikin Ashi mum çubuklarında da normal klasik bir mum çubuğunda olduğu gibi açılış değeri, kapanış değeri en yüksek değer, ve en düşük değer vardır. Heikin Ashi mumunun açılış değeri, önceki mum çubuğunun ORTA NOKTASINA eşittir. Bunun sebebi ise açılış değerinin önceki mum çubuğuna ait açılış değeri ile kapanış değerinin toplanarak ikiye bölünmesiyle elde edilmesinden dolayıdır. Kapanış değeri; içinde bulunulan periyoda ait açılış, en yüksek, en düşük ve kapanış değerlerinin toplanarak 4’e bölünmesiyle elde edilir. Yani mevcut çubuğun ortalama fiyatıdır. En yüksek değer, periyot içerisinde fiyatın ulaştığı en yüksek değeri, En düşük değer ise, periyot içerisinde fiyatın ulaştığı en düşük değeri ifade eder. Ekranda beliren resimde, Heikin ashi’nin mum çubuklarına ait değerler gösterilmiştir. İlk bakışta klasik çubuklarla aynı gibi gözüksede açılış ve kapanış değerlerinin belirlenmesi bakımından iki temel farklılık bulunmaktadır. Bu farklılıkların ne olduğunu özetlemek gerekirse;
Heikin Ashi mum çubuğu, bir önceki çubuğun orta seviyesinden açılırken, klasik mum çubukları, eğer GAP söz konusu değilse bir önceki çubuğun kapanış seviyesinden açılır. Heikin Ashi, periyot içerisindeki açılış, kapanış, en yüksek ve en düşük gibi dört değerin dörde bölünmesiyle kapanış yaparken, klasik mum çubukları, ilgili periyodun kapanış anında fiyat ne o ise o değerle kapanış yapar.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке