📌NİĞDE HÜDÂVEND HATUN / RAHMANİYE CAMİİ / FERTEK /MANDİLMOS AYAZMASI / BIĞ HANI✔️

Описание к видео 📌NİĞDE HÜDÂVEND HATUN / RAHMANİYE CAMİİ / FERTEK /MANDİLMOS AYAZMASI / BIĞ HANI✔️

Rahmaniye Cami - Niğde

Rahmaniye Cami: Dikdörtgen planlı düz damlı camiler gurubuna girmektedir. Abdurrahman Paşa tarafından 1747 yılında yaptırılmıştır. Orijinal özelliği büyük ölçüde korunan camii, dıştan 9.25 x 12.20 metre boyutlarındaki harim ile Kuzey tarafına yerleştirilen 3.70 x 10.55 metre ölçülerinde üç gözlü son cemaat yeri ve kuzeydoğu köşesinde tek şerefeli minareden oluşur. Duvar ve minarede sarımtırak renkte ince yonu trakit taşı, son cemaat yerinin sütun ve cümle kapısının kemer ve sövelerinde bazalt, mihrapta alçı, örtü sisteminde ahşap ve kiremit malzeme kullanılmıştır.

Camii duvarlarında tek sıra basık kemerli büyük pencereler açılarak cephe masifleri giderilmiştir. Yapı sadedir. Son cemaat yerinin sütunları, İon nizamının özelliklerini yansıtacak şekilde iki kıvrımlı başlıklara sahiptir. Cephe duvarları, pencerenin üst kısmından itibaren kornişle kuşatılmıştır. İç mekânda dikkati çeken süsleme ise mihrapta görülür. Mihrap mukarnas kav saralıdır. Taç kısmında üçgen alınlıklar olup kıvrım dal, lale ve çeşitli çiçeklerle bezenmiştir. Mihrap toplam yedi ince silmeyle üç yandan kuşatılmıştır. Yapının süslemelerinde dönemin özelliği olan barok süslemeler görülür.

Hüdavent Hatun Türbesi - Niğde

Hüdavent Hatun Türbesi; taç kapısı üzerindeki inşa kitabesine göre, 712H./ 1312–13 M. yılında yapılmıştır. Anadolu Selçuklu Hükümdarı IV. Rukneddin Kılıç Aslan’ın kızı Hüdavend Hatun yaptırmıştır. Günümüze bazı onarımlar görerek gelen türbe, orijinal özelliğini korumaktadır. Yapı, tek katlı ve sekizgen planlı türbeler grubuna girer. Yapı inşasında sarımtırak renkte ince yönü trakit taşı; kapı ve pencerelerin söve, kemer ve lentolar ile kasnaktaki kuşak ve kitabelerde beyaz mermer kullanılmıştır. Kasnaktaki sivri kemerli alınlıklardaki bezemelerle, pencerelerdeki figürlü süslemelerde ve pencere şebekelerinde daha ince dokulu ve sert olan kırmızımtırak renkte taş; iç mekânın kubbe kasnağında sağır sivri kemerlerde siyah kesme taş kullanılarak oldukça zengin malzemeye yer verilmiştir.



Yapını inşasında oldukça temiz ve itinalı bir işçilik görülür. Türbe, sekiz kenarlı bir kaide üzerinde sekizgen gövde olarak yükselmekte ve üstte Onatlı kenarlı kasnağa dönüşerek içten kubbeye, dıştan da sekiz kenarlı piramidal külahla kapatılmıştır. Türbe yapı bakımından olduğu kadar, bitkisel, geometrik ve özellikle figürlü plastik bezemeleri bakımından özeldir.

Mandilmos Ayazması - Niğde
Fertek'te bulunan Mandilmos mesire yerinin ismi klasik Rumca'dan gelmektedir. Bu ismin aslı Pandimos'tur. Pandimos, ahaliye ait, umuma ait, kamuya ait olan demektir. Ancak zaman içerisinde lehçe değişimlerine uğrayan kelime Mandilmos'a dönüşmüştür.
Mandilmos mesire yeri Rumların yaşadığı dönemde yeni doğan çocukların şifalı ve kutsal su olduğuna inanılan tatlı su kaynağında (ayazma) takdis edilme töreninin yapıldığı bir mekandı. Kilisede dini ayinden sonra toplanan halk papazın arkasından ilahiler okuyarak Mandilmos'a adar giderler, burada yeni doğan çocukların vaftiz törenini yaptıktan sonra evlerine geri dönerlerdi. Bu yapının 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Orijinal olarak kesme taş ile yapılmış kubbeli bir yapıdır. Ancak daha sonradan yapılan onarımlar ile eski özelliğini kaybetmiştir. Günümüzde mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Bığ {Biğ) Hanı: Niğde Fertek- Hançerli köyleri arasındaki eski köy yolu üzerindedir. Ortaçağ dönemine ait hanın hemen önünde birde Pınar ve su havuzu vardır. Anadolu Selçuklu dönemine ait han yapısının günümüze sadece beden duvarlarından bir bölümü ve tonozlu üst örtüye ait küçük bir parçası


---------------------------
►🎬ABONE OL:https://bit.ly/38JWUse
---------------------------
👉 TAKİP ET 👈
►🎬Youtube: https://bit.ly/3bSOiRQ
►📸 Instagram :   / senemguleerrr  
►📘Facebook :   / senem.guler.7  
►🎵Music :    • Epic Background Dubstep by Infraction...  
---------------------------
#niğde #hüdaventhatuntürbesi #fertek

Комментарии

Информация по комментариям в разработке