Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur, Tedavisi Nedir?

Описание к видео Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur, Tedavisi Nedir?

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir, Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Kuyruk sokumu ağrıları birçok kişinin muzdarip olduğu ancak sosyal nedenlerle, iş yoğunluğundan ya da çok önemsemediğinden çok fazla üzerinde durulmayan bir sorundur. Kuyruk sokumu ağrıları hayatı olumsuz yönde etkileyen, sürekli bir huzursuzluk oluşturan bir problemdir.

Kuyruk sokumu omurganın en sonunda bulunan hafif sert bir yapı olup makattan ve kalçada bulunan kemiklerden gelen bağların yapıştığı, askı görevi gören bir yapıdır. Kuyruk sokumu ağrılarının en sık nedeni oturarak yere düşmektir. İkinci en sık nedeni gebelikte, doğum sırasında meydana gelen travmadır. Üçüncü nedeni ise idiopatik denilen sebebi belli olmayan gruptur. İdiopatik grupta bazen uzun süre kabızlık şikayeti görülmektedir. Bu kişilerde ciddi anlamda kuyruk sokumu bölgesinde ağrı görülebilmektedir. Bu ağrı kalçalara, diz bölgesine yansıyabilmektedir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisinde önce problemi tanımak gerekmektedir. Probleme yönelik farklı tanı yöntemlerimiz mevcuttur. Direkt görüntülemeler, hareketli direkt görüntülemeler, MR ve tomografiyle problemin önce nedenini bulmak gerekmektedir. Travmatik nedenlerde eğer travma yeni oluşmuşsa oturma minderleriyle o kırığın kaynamasına zaman tanımaktayız. Kırık kaynadıktan sonra genelde hastalarda herhangi bir ağrı kalmamaktadır. Eğer hastanın ağrısı uzun zamandan beri devam ediyorsa o zaman tedavi biraz daha zor hale gelebilmektedir.

Öncelikle bu ağrıyı oluşturan nedenleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Örneğin uzun süre oturunca ağrısı olan bir kişiye bir oturma minderi verildiğinde ya da iş yerinde çalışma pozisyonunu değiştirdiğinde ağrıdan kurtulduğu görülmektedir. İş yeri modifikasyonu ve koruyucu yöntemlerle ağrısı geçmeyen hastalara girişimsel yöntemlerle müdahale edilmektedir.

Girişimsel Yöntemler Nelerdir?
Bu girişimsel yöntemler sorunlu bölgeye yapılacak lokal enjeksiyonlar, manipülasyonlar
yani elle müdahaleler, sinir blokları ve nihayetinde bunlardan da fayda görmeyen hastalarda son çare olarak problemli hale gelmiş kuyruk sokumu kemiğini alma yöntemiyle cerrahi uygulanmaktadır. Cerrahi sonrası ileriki yıllarda hastanın yaşantısında herhangi bir fonksiyonel kayıp olmamaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi

Bilgi ve randevu için 444 70 44 I https://bit.ly/3Li4Kg2

#KuyrukSokumuAğrısı #OrtopediveTravmatoloji #Medipol

Комментарии

Информация по комментариям в разработке