Eş-Şekur - 1 | Esma-i Hüsna | Halis Bayancuk Hoca

Описание к видео Eş-Şekur - 1 | Esma-i Hüsna | Halis Bayancuk Hoca

Eş-Şekur - 1 | Esma-i Hüsna | Halis Hoca (Ebu Hanzala)

Diğer sosyal medya hesaplarımızdan yayınlamadığımız özel paylaşımlarımızdan güncel olarak haberdar olmak için linke tıklayarak WhatsApp hattımıza abone olabilirsiniz; https://bit.ly/2xHiHzN

Eş-Şekur ve Eş-Şâkir, yüce Allah'ın güzel isimlerindendir. Kelime, şe-ke-ra/şükr kökünden türemiştir. Bu kökün anlamı, nimeti düşünmek ve onu açığa çıkarmaktır. Bu kelime, nimeti unutup üzerini örtmek anlamındaki “küfür” kelimesinin zıttıdır. Yüce Allah için, Kur'an'da dört yerde Eş-Şekur, iki yerde de Eş-Şâkir ismi kullanılır.

“Derler ki: “Bizden üzüntüyü gideren Allah’a hamd olsun. Şüphesiz ki Rabbimiz, (günahları bağışlayan, örten ve günahların kötü akıbetinden kulu koruyan) Ğafûr, (kullarına teşekkür eden ve yaptıklarının karşılığını fazlasıyla veren) Şekûr’dur.” “ (35/Fâtır, 34)

“Şayet şükreder ve iman ederseniz Allah size ne diye azap etsin ki? Allah (kullarına teşekkür eden ve yaptıklarının karşılığını fazlasıyla veren) Şâkir, (her şeyi bilen) Alîm’dir.” (4/Nîsa, 147)

Eş-Şâkir, ism-i faildir. Yüce Allah'ın teşekkür ettiğini gösterir. Eş-Şekur mübalağalı ism-i faildir. Yüce Allah'ın çokça teşekkür ettiğini gösterir. Her varlığın teşekkürü, kendi şanına yakışır şekildedir. Yüce Allah'ın teşekkürü, O’nun kullarına mükâfat vermesi, yaptıklarının karşılığını fazlasıyla onlara ulaştırmasıdır. Bir ibadete karşı aldığımız her ecir, manevi yardım, gönül genişliği vb. karşılıklar Eş-Şekur olan Allah'ın teşekkürüdür.

Eş-Şekur İsminin Tecellileri
Eş-Şekur ismi, Allah’ın (cc) yüceliğine delalet eden isimlerdendir. Kullar, O’na ibadet etmeye mecburken ve O, kimseye borçlu ya da mecbur değilken yine de yaptıkları ibadete karşılık onlara teşekkür eder. Bu, ancak seven ve kulları için hayır dileyen bir Rabbim muamelesidir. Eş-Şekûr ismi, hem dünyada hem de ahirette tecelli eder.

a) Dünya Tecellileri:
Süleyman’a (as) Tecellisi:
“Davud'a, Süleyman'ı ihsan ettik. Ne güzel bir kuldur o. Çünkü o, çokça (Allah'a) yönelirdi. Hani ona, akşam üstü, ayakta duran iyi cins atlar gösterilmişti. Demişti ki: “Benim hayra (atlara) olan sevgim, beni Rabbimi zikretmekten alıkoydu.” Nihayet o da perdenin arkasına gizlendi. (Güneş battı, ibadet vakti çıktı.) “Onları bana geri çevirin.” Atların ayaklarını ve boyunlarını sıvazlamaya başladı. (Onu Allah'ı zikretmekten alıkoydukları için onları kesip, hayatından çıkardı.)… Rüzgârı onun hizmetine verdik. Onun emriyle istediği yere akıp giderdi.” ( 38/Sâd, 30-33, 36)

İbrahim’e (as) Tecellisi:
İbrahim (as) kavmini tevhide davet etti. Onu dinlemediler, dahası tehdit ettiler. O da Rabbinin emrine icabet ederek kavmini terk etti. Yüce Allah, onun bu teslimiyetine teşekkür etti. Terk ettiği ailesine karşılık ona salih bir zürriyet/aile ihsan etti. Müşrik akrabalarına karşılık nübüvvet ehli akrabalar verdi. Terk ettiği beldeye karşılık, kıyamete dek mamur olacak Allah'ın evini (Kâbe) lütfetti:

“(İbrahim) onları ve Allah'ı bırakıp da ibadet ettiklerini terk edip ayrılınca ona, İshak’ı ve Yakub'u verdik. Hepsini nebi kıldık.” (19/Meryem, 49)

Allah'ı Zikredenlere Tecellisi:
“Kim beni kendi nefsinde anarsa ben de onu kendi nefsimde anarım. Kim beni bir topluluğun içerisinde zikrederse ben, kulumu ondan daha hayırlı bir toplumun içerisinde zikrederim.” (Buhari 7405, Müslim 2675)

Allah’ı (cc) zikreden, kendi için salih bir amel yapar. Allah, bundan hiçbir kazancı olmamasına rağmen kuluna teşekkür eder. Onu kendi zatında anar. Allah'ın bir kulu anması; ona değer vermesi, sevmesi, rahmetiyle kuşatması, özel beraberliğiyle onun yanında olması demektir.

Şayet kul, Rabbini bir topluluk içinde anıyorsa Allah'ın teşekkürü, onu daha hayırlı bir toplulukta anmasıdır. Onu Mele-i A’lada melekler topluluğu içinde anar. Mele-i Al’ada anılmak ise şereftir, izzettir.

Eş-Şekur isminin asıl tecelligâhı ahirettir. Allah (cc), iyilikle huzuruna gelen kullarına bire on, bire yüz, bire yedi yüz… vermekte, dilediğine arttırmakta ve dilediğini de hesapsız rızıklandırmaktadır.


Küfrün Karanlıklarından, Vahyin Aydınlığına…

Kanalımıza Destek Olmak İçin;
https://bit.ly/2MCiNmM

Tevhid Dersleri Kanalı için;
https://bit.ly/2K8UdYy

Tevhid Meali İçin:
https://tevhidmeali.com/

Bütün Videoları İzlemek İçin;
https://tevhiddersleri.org/

Dergilerimiz ve Kitaplarımıza Ulaşmak İçin:
http://tevhiddergisi.org/

İletişim:
+90 535 766 45 45

Şeri sorularınızı [email protected] mail adresi üzerinden sorabilirsiniz.

#Eş-Şekur #Allah #EsmaülHüsna

Комментарии

Информация по комментариям в разработке