Προσκεκλημένη ομιλία επί της προστασίας των νυχτερίδων στην Ελλάδα - Δρ. Π. Γεωργιακάκη

Описание к видео Προσκεκλημένη ομιλία επί της προστασίας των νυχτερίδων στην Ελλάδα - Δρ. Π. Γεωργιακάκη

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος ΒΕΤ διοργάνωσε την Παρασκευή 6/5/2022 και ώρα 17.00 τη διαδικτυακή προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο:
«Μελέτη και διαχείριση των νυχτερίδων στην Ελλάδα: φωτίζοντας τα σκοτάδια της διατήρησης»
Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι νυχτερίδες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τάξη θηλαστικών στη γη και είναι πολύ σημαντικές για την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων. Εν τούτοις, πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων υποβαθμίζουν τους πληθυσμούς τους και έχουν οδηγήσει σε εξαφανίσεις ειδών σε τοπικό η παγκόσμιο επίπεδο. Στη διαδικτυακή συνάντηση της Παρασκευής θα παρουσιαστούν οι κυριότερες πτυχές της βιολογίας και οικολογίας των νυχτερίδων και οι σχέσεις τους με τον άνθρωπο, κυρίως όσον αφορά την επιστημονική τους σημασία, την οικονομική τους αξία αλλά και το υγειονομικό τους ενδιαφέρον. Επίσης, θα συζητηθούν οι ανάγκες μελέτης και προστασίας των νυχτερίδων και διαχείρισης των βιοτόπων τους και θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Έμφαση θα δοθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE GRECABAT «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς», το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιεί σε πανελλήνια κλίμακα δράσεις μελέτης, διαχείρισης, θεσμικής θωράκισης και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα σπήλαια και την πανίδα τους.
Ο Παναγιώτης Γεωργιακάκης σπούδασε Βιολογία στο ΕΚΠΑ και ακολούθως Διαχείριση Παράκτιων και Χερσαίων Βιολογικών Πόρων – Περιβαλλοντική Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα: “Γεωγραφική κατανομή, ακουστικός προσδιορισμός και οικολογία των χειροπτέρων της Κρήτης”. Από το 2002 ασχολείται με την οικολογία και τη διαχείριση των νυχτερίδων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Scientific Focal point της Ελλάδας στην UNEP/EUROBATS και μέλος του Chiroptera Specialist Group (Species Survival Commission) της International Union for the Conservation of Nature.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке