Ce se va întâmpla la venirea lui Isus? În această serie ne propunem să descoperim cele mai importante profeții apocalitice din Biblie.
CURS DE STUDIERE A APOCALIPSEI:
http://solascriptura.ro/cursuri/spiri...
Dacă ai întrebări și vrei să vorbești cu noi, SUNĂ la 0741 059 059 (cu tarif normal) sau scrie-ne la [email protected].
Aboneaza-te AICI:
/ @hopediscoveryromania
#Apocalipsa20 #IazulDeFoc #MareleAdvent
DOCUMENTAR - Armaghedonul
Pseudo-Apocalipsa - sau „Teoria Răpirii”
În 1832, un predicator autodidact de orientare anglicană, John N. Darby, a dezvoltat o teorie „alternativă” pentru cea de A Doua Venire a lui Hristos. În contrast cu Biblia, care prezintă Revenirea lui Isus pe pământ ca pe un eveniment unic, universal, glorios, vizibil și audibil (Matei 24:31; 1 Corinteni 15:52; 1 Tesaloniceni 4:13-17; Apocalipsa 10:7 și 11:15), versiunea lui Darby proiectează evenimentul ca fiind fragmentat în două momente, separate de un interval de 7 ani literali.
În primul moment, Isus Hristos ar reveni în mod secret, neanunțat și neștiut de nimeni. Cu acea ocazie, Isus i-ar „răpi” pe cei credincioși care, pur și simplu, ar dispărea de-acolo unde se află: pe acasă, pe stradă, la locul de muncă, în timp ce lumea ar contempla uluit dispariția lor subită. Îndată după aceea, pe pământ ar avea loc o „vreme de strâmtorare” cumplită, când diavolul scufundă Terra într-o criză catastrofală de 7 ani. În culmea crizei, Isus S-ar întoarce împreună cu sfinții Lui, pedepsind păcătoșii și statornicind pe pământ un mileniu de pace și prosperitate, iar Israelul Vechi Testamental ar urma să fie reabilitat. Judecata de apoi ar marca sfârșitul mileniului.
Toată această viziune se centrează pe cuvântul „răpire” (harpazo – „a lua în grabă”, „a smulge”). Cuvântul însă nu apare decât o singură dată în Noul Testament, în pasajul din 1 Tesaloniceni 4:15-17 :
„Noi cei vii, care vom rămâne până la venirea Domnului, n-o vom lua înaintea celor adormiți. Căci Însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhangheli și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va coborî din cer și întâi vor în via cei morți în Hristos. Apoi noi, cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh...”
Surprinzător! „Răpirea” biblică apare într-un cu totul alt context: Nici vorbă de „răpire secretă” a credincioșilor, ci totul are loc în auzul și văzul lumii: sunet de trâmbiță, strigăte, glasul lui Hristos răsunând pe tot pământul. Exact așa îl prezintă și Isus:
„Toate semințiile pământului vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere și cu o mare slavă. El va trimite pe îngerii Săi cu trâmbița răsunătoare și vor aduna pe aleșii Lui, din cele patru vânturi, de la o margine a cerurilor până la cealaltă.” (Matei 24:30-31).
Pe lângă defecta aplicație a evenimentului, Darby încurcă și termenii biblici. Pentru răpirea Bisericii, el folosește Parusia (venire). Iar pentru pedepsirea ulterioară a păcătoșilor, folosește Apocalypsis (descoperire). Biblia, în schimb, folosește ambii termeni cu exact același înțeles. Făcând analogie între sfârșitul lumii și zilele lui Noe, Isus folosește ambii termeni fără vreo distincție (Matei 24:37 - Parusia; Luca 17:30 - Apocalypsis). Iar când se referă la momentul întoarcerii Sale pentru a-Și lua Biserica, Petru folosește Apocalypsis (1 Petru 1:13), invers decât Darby.
În plus, în Biblie luarea credincioșilor la cer nu are loc înainte de necazul cel mare, ci tocmai în „dupa acele zile” de strâmtorare (Matei 24:29; Vezi și Matei 24:9.13; Luca 21:12-19...). Mai mult încă, Apocalipsa 3:10 dă asigurarea că cei aleși vor fi octotiți „în ceasul srâmtorării”.
O altă inadvertență este aplicarea greșită a sintagmei: „vor fi luați”. Darby o aplică celor aleși care sunt „luați” la cer. Dar contextul biblic, dimpotrivă, făcând analogia cu zilele lui Noe, arată clar că cei „luați” de potop sunt cei nelegiuiți. Aleșii – Noe și familia sa – sunt cei care „rămân”. Și lista erorilor poate continua.
Charles Spurgeon, vestitul predicator baptist, l-a criticat aspru pe Darby în revista lui „Sword and Trowel” acuzându-l că distorsionează Evanghelia. E paradoxal că, în ciuda tuturor erorilor, „teoria Răpirii” se bucură totuși de o susținere populară din partea mai multor biserici evanghelice din Statele Unite.
Explicația e una singură: Când nu mai citești Biblia, ajungi să crezi orice idee care... pare să sune bine.
PREZENTATOR
Lucian Cristescu
PRODUCATOR
Hope Discovery
EFECTE VIZUALE
Andrei Badulescu ; Dragomir Moraru / AVAMUV
TEXT
Lucian Cristescu
REGIA
Attila Peli
COPYRIGHT SPERANTA TV 2022
Информация по комментариям в разработке