Anadolu Alevi Kültürü- Gelin Başı Bağlama( Burdur/Kargalı Köyü)

Описание к видео Anadolu Alevi Kültürü- Gelin Başı Bağlama( Burdur/Kargalı Köyü)

Kargalı, Gölhisar(Burdur)
Fethiye yöresinde yaşayan ve 1946 yıllarında Karapınar Çiftliğineden yurt yeri satın alarak şimdiki köyün bulunduğu yere yerleşen Tahtacı Alevilerdir. Gelen ailelerin başlıcaları Mehmet Yaman ve onun önderliğinde onunla gelenlerdir. Mehmet Yaman ve ailesi ile birlikte gelenler dahil, diğer ailelerden de kısa aralıklarla olmakla birlikte ilk yerleşenler; Katar, Ballı (Adanalılar olarak anılırlar), Kaymaz, Kartal, Tongul, Gök, Alıç, Dinçer, Ayaz, Duman, Sülecik (Süleç) ve Kaya aileleridir. 1948 yılında köyün kuruluşunun gerçekleştiği tahmin edilmektedir. İlk dönem, satın alınan arazilerle ilgili anlaşmazlıklar yaşanmış ancak kısa sürede çözümlenerek resmi olarak bugün köyü oluşturan arsalar satın alınmıştır. Köyün kurulmasını takip eden ilk dönemde çiftçilik amacıyla fazla arazi satın alınmamıştır. Çünkü geleneksel tahtacılık işi devam etmektedir. Ancak zaman içinde ekonomik yapı geliştikçe ve tahtacı aileler çiftçiliği öğrendikçe arazi satın almalar yoğunlaşmış, arazi planlaması sırasında Devlet de Hazine'ye ait Gölhisar ovasında köy sınırları içindeki araziler bedeli karşılığı köylülere satılmıştır. Köye yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan küçük bir alana Çameli’den göç eden Yıldırım ile Akan ailesi yerleşmiş, daha sonra ailelerin büyümesiyle küçük bir mahalle oluşmuştur. Köyün adına ilişkin olarak, Koçaş Dağının kuzeyinde karın çok geç erimesinden dolayı Kargalılar (Karkalırlı) dan Kargalı söylencesi dillendirilse de ismin geçmişte bir çiftliğin yerleşimi olan köy merkezinin kuşa ithafen Kargalı denildiği düşünülmektedir.
Klasik köy yerleşimi olan dağların güney yamaçlarına yerleşimden farklı olarak, Koçaş dağının kuzey yamacına kurulmuş olması, ayrıca batı yönünde de önünde dik bir tepenin bulunması dikkat çekicidir. Komşu köy Hisarardı da yine kuzey yamacında, ovanın başladığı noktadadır ancak batı yönünde açıktır.
Gölhisar ilçesi dahil, Gölhisar gölünün çevresinin tamamında, bugünkü köy yerleşimlerine yakın Lidya ya da Roma dönemine ait olduğu düşünülen yerleşim yerleri gözlenmektedir. Bölgede üç kent devletli bir federasyonun başkentliğini yapan ve aslında tarihi olarak oldukça büyük ve zengin olan Cybria antik kentine bağlı olarak, bu yerleşimlerin; gölün geçmişte çok daha geniş olduğu varsayımı altında balıkçı köyleri, ileri koruma karakolları ve asgari garnizonların bu yerleşimleri olabileceği düşünülmektedir. Uylupınar'a yakın Karaburun'daki kurtarma kazıları dışında bir kazı yapılmamıştır. Cybria antik kentinde kazılar ise kısa süre önce başlamıştır.
Kaynak: www.golhisar.com ve Kargalı köyü yaşayanları.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке