Boala varicoasa, tratament adaptat fiecarui stadiu | Dr Raluca Melihov

Описание к видео Boala varicoasa, tratament adaptat fiecarui stadiu | Dr Raluca Melihov

Boala varicoasă este o afecțiune evolutivă pe care pacienții o percep în primă fază prin vase sparte la nivelul gambelor sau coapselor, sau dilatații venoase tot la acest nivel. Acestea sunt stadiile incipiente.
În stadiile mai avansate apare edemul și apar modificările tegumentare reprezentate de o hiperpigmentare sau chiar, în stadiile finale, de ulcer varicos care este reprezentat de un stadiu foarte grav al bolii varicoase. Este stadiul final în care calitatea vieții pacientului este mult modificată.
Cu alte cuvinte, conform Ghidurilor internaționale, boala varicoasă este o afecțiune cronică, evolutivă și invalidantă. Începând cu stadiul 1, stadiul vaselor sparte și terminând cu stadiul 6, stadiul ulcerului varicos.
Cauzele de apariție ale bolii varicoase sunt reprezentate de obezitate, de sarcină, de ortostatismul prelungit, dar în principal, și din experiența mea, varicele se moștenesc genetic. Am avut destul de mulți pacienți care nu aveau nicio cauză determinantă și cu toate acestea le-a apărut boala varicoasă la vârste mici. Sigur, trebuie să menționăm și modificările hormonale, perturbările hormonale, care apar fie în sarcină, fie la administrarea de contraceptive, sau din diverse alte cauze care determină apariția bolii varicoase.
Simptomatologia la început nu este foarte zgomotoasă. Pacienții, mai ales pacientele, mai ales doamnele, observă un disconfort de ordin estetic. În stadiul de vase sparte, de telangiectazii, sau de vene reticulare de mici dimensiuni, cum este cazul întâi, disconfortul este mai mult estetic. Rareori pacienții acuză dureri local sub formă de arsură ș.a.m.d.
Începând cu stadiul 2 apare senzația de picior greu, senzația de picior umflat, care se ameliorează la mers și se intensifică atunci când pacientul stă. Fie că stă în picioare, fie că stă mult pe scaun. Acestea ar mai fi simptomele, însoțite de anumit grad de edem la nivelul gleznelor.
În stadiile mai avansate, bineînțeles că simptomatologia este un pic mai zgomotoasă. Modificările tegumentare care apar începând cu stadiul 4 deja îngrijorează pacientul, mai ales că sunt niște modificări ireversibile, iar stadiul de ulcer varicos este un stadiu care modifică foarte mult calitatea vieții pacientului.
Ulcerul varicos este o rană deschisă care, în loc să se închidă, așa cum ne-am aștepta cu toții, apare după un traumatism minim, sau pur și simplu fără niciun fel de motiv, și în loc de a se închide, el se întinde și apar dureri foarte intense la nivelul gambelor și la nivelul rănii respective.
O complicație a lui este suprainfectarea încât dacă acești pacienți nu se prezintă destul de repede la medic, cu atât mai greu va fi de tratat un ulcer varicos. Am avut mulți pacienți la care această rană a evoluat pe parcursul, și nu exagerez, a luni, chiar ani de zile. Sunt persoane cu rană deschisă de un an, de doi ani, pe care reușesc să o mai amelioreze, se deschide din nou, și atunci aceasta reprezintă o mare problemă în evoluția bolii varicoase.
În schimb, pericolul este că simptomatologia incipientă nu este foarte zgomotoasă. Cu cât pacienții nu vin la medic imediat punând această senzație de greutate în picior, de freamăt, de dureri care sunt discrete, dar sâcâitoare, le pun pe seama oboseli, sau pur și simplu nu le iau în seamă. Astfel încât, majoritatea pacienților ajung la medic în stadii mai avansate când bineînțeles și tratamentul este mai dificil de suportat, mai de lungă durată.
De aceea trebuie ca pacienții să se observe, desigur metodele de informare sunt foarte multe acum și ne stau la dispoziție și am observat și eu că pacienții sunt din ce în ce mai informați încât ei vin, se prezintă la doctor, vin în stadii din ce în ce mai bune, mai ales că avem la dispoziție tratamente ambulatorii, tratamente, tehnică de vârf, încât să putem trata aceste stadii.
Pacienții observă venele dilatate, care sunt foarte vizibile, diagnosticul bolii varicoase este preponderent un diagnostic clinic. Încât toată lumea poate să vadă că ceva este în neregulă, că venele s-au dilatat, că lucrul acesta evoluează în timp, că apar pachete varicoase noi. Și atunci, desigur, este un semnal de alarmă pentru ca pacientul să se prezinte la medic.
Boala varicoasă apare la femei într-un procent de 70%. Sunt predispuse prin conformația hormonală, prin faptul că au sarcini.

Tratamentul specific fiecarui stadiu, disponibil pe www.medstar2000.ro

Комментарии

Информация по комментариям в разработке