Nederland Retour Texel Vlieland met de Vriendschap en de Vliehors Express

Описание к видео Nederland Retour Texel Vlieland met de Vriendschap en de Vliehors Express

Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland, gelegen in de provincie Friesland. In vroegere tijden maakte het deel uit van het gewest Texla. Het eiland is onderdeel van de gelijknamige gemeente Vlieland. Ten westen van het eiland ligt Texel, ten oosten van Vlieland ligt Terschelling.

De gemeente Vlieland telt 1.132 inwoners. In de gemeente ligt slechts één dorp: Oost-Vlieland, dat ongeveer 1070 inwoners (2004) heeft.

Met 28 inw/km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van Nederland, maar veruit de meeste inwoners wonen in de dorpskern.
Door de Watersnood van 1287 werd Vlieland gescheiden van het Friese vasteland. Dit maakte deel uit van het proces waardoor de Waddenzee werd gevormd. Het noordelijke deel van Texel, Eierland, was ooit een deel van Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat werd Eierland van Vlieland gescheiden. Door verdere veranderingen in zeestromen is Vlieland aan de westzijde steeds verder geërodeerd.

Vroeger was er naast Oost-Vlieland nog een tweede dorp: West-Vlieland (Westeynde). Van dit dorp werden in 1736 de laatste huizen ontruimd na tientallen jaren van overstromingen en pogingen tot wederopbouw.

Tot 1942 hoorde Vlieland bij de provincie Noord-Holland, net als Terschelling. De Duitsers veranderden dit en deelden het eiland in bij Friesland. Na de oorlog is deze wijziging van de provinciegrens niet teruggedraaid. Het Posthuys op het westelijk gedeelte van het eiland herinnert daar nog aan: de post kwam indertijd via Texel naar Vlieland.

Hoewel Vlieland thans een Fries waddeneiland is wordt er geen Fries gesproken. Het oorspronkelijke dialect van Vlieland, het Vlielands, vond vooral aansluiting bij de dialecten van Noord-Holland. Het moet erg op het Tessels geleken hebben. De laatste spreekster, mevrouw Petronella de Boer-Zeylemaker, overleed in 1993 op 107-jarige leeftijd.

Het enige dorp op het eiland is Oost-Vlieland. Een tweede dorp, genaamd West-Vlieland verdween in 1736 in zee.

Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten op Vlieland. Vlieland kent een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en -appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland; Stortemelk en Lange Paal. De totale strandlengte is 20 km en de totale lengte van de fietspaden is 26 km. Jaarlijks vind in de eerste week van september het muziekfestival Into the Great Wide Open plaats. Ook heeft Vlieland een parachutistenschool.

De jachthaven van Vlieland, één van de 17 Waddenhavens, is gesitueerd aan de zuidkant van het eiland, ca. 800 meter ten oosten van het dorp Oost-Vlieland. Behalve de haven heeft Vlieland een aparte aanlegsteiger voor de veerdienst bij het dorp zelf. De haven is het hele jaar geopend en biedt plaats aan ca. 300 schepen. De haven is ook bij laagwater aan te varen. Vanwege de relatief sterke stroom, die dwars op de haveningang staat en de smalle doorvaart is het moeilijk om zeilend de haven te naderen of te vertrekken. In de zomervakantie moet er rekening mee worden gehouden dat de haven vol is en er geen nieuwe schepen toegelaten worden. Dit betekent dat vaak al voor 14.00 uur een ligplaats gezocht moet worden. Charterschepen meren af in de werkhaven, het zuidelijk gedeelte. Als de haven vol is zijn de alternatieven droogvallen voor het dorp of een beschutte plaat achter de Richel of doorvaren naar Terschelling (met een gunstig tij 1,5 tot 2 uur zeilen).

Vuurtoren Vlieland, Vuurduin
Boven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland, ook wel de Vuurduin genoemd. De vuurtoren is zelf maar krap 17 meter hoog, maar door de hoge ligging van 36 meter schijnt de toren 53 meter boven de zeespiegel. De vuurtoren is in 1909 opgericht; daarvoor deed hij dienst in IJmuiden. In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd. In 1986 is de koepel geheel vernieuwd.

Het licht van de vuurtoren brandt twee seconden en is daarna twee seconden uit. De lampen en het glas staan stil, er draait een soort gordijn dat het licht elke twee seconden afschermt. In de vuurtoren is nog wel regelmatig een vuurtorenwachter aanwezig, de vuurtoren zelf werkt echter geheel automatisch. In de uitkijkpost naast de vuurtoren zijn tijdens openingstijden diverse souvenirs te koop.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке