Kümbet Yaylası - Dereli Giresun 4K UHD

Описание к видео Kümbet Yaylası - Dereli Giresun 4K UHD

   / @mehmetsokmentv  
ISBN 978-605-88104-0-2
Kümbet Yaylası - Dereli Giresun 4K UHD
Kümbet yaylası ve çevresi; orman örtüsü, faunası, olağanüstü manzarası, yöreye özgü sivil mimari özellikleri, temiz havası ve soğuk sularıyla önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Çevresindeki geniş otlak alanları ile geleneksel yaylacılık faaliyetine de uygun oluşu, yaylanın Osmanlılar döneminden beri yöre halkı tarafından sayfiye amaçlı olarak kullanılmasına imkan hazırlamıştır.
Binbir renkli yeşiliyle Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinde, 1640 metre rakımlı en meşhur ve turistik yaylalarındandır. Giresun'un 52 km güneyinde Dereli ilçe sınırlarındadır. Dereli ilçesine kadar 30 km yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası 22 km yeni asfalt yol olup, yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilir.
Son yıllardaki turizm konusundaki çalışmalarla giderek daha fazla rekreasyonel yaylacılığa hizmet etmenin yanı sıra hayvancılık amaçlı yaylacılık faaliyeti de önemini korumaktadır. Bu özellikler yaylanın, Doğu Karadeniz sınırları içerisinde bulunan 16 diğer yayla ile birlikte, turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi öngörülen yaylalar içerisine dahil edilmesinde önemli rol oynamıştır.
Böylece Kümbet ile birlikte çevresindeki çok sayıdaki yayla, 3800 hektarlık alanı ile, doğal dokunun ve kültürel değerlerin korunması şartıyla, 20 Mayıs 1991 tarihinde turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.
Kümbet yayla gezisi gidiş İkisu, dönüş Güdül üzerinden yapılırsa, çok güzel manzaralar görülebilir. Yine Şebinkarahisar yoluyla da Sivas ve İç Anadolu’dan gidilebilir.
Yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır. Turistik 5 yıldızlı Otel kompleksi, PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi ve oto tamircisi hizmet vermektedir. Aymaç Tepesi, Şah İsmail Düzü, Melikli Obası, Şıh Obası Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet Yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun kullanılmaktadır.
Kümbet'in 2 km batısındaki Aymaç eşsiz bir zirvedir. Yine civarda bulunan Türkmen-Çepni obaları görülebilir. Muhteşem bir coğrafya'ya sahiptir. Kümbet yaylası yağmurlu olduğunda piknik yapanlar 6-8 km daha giderek dağın güney yamacında bulunan Şebinkarahisar'ın kurak ikliminden faydalanabilirler.
Her temmuz ayının 2. pazar günü Dereli Belediye Başkanlığının öncülüğünde, yöre halkı ve turistlerin yoğun olarak katıldığı Geleneksel Kümbet şenlikleri yapılmaktadır. Şenliğin asıl kaynağı eski Ot göçleridir. Yeni dönemde İlk şenlik 1989 yılında yapılmıştır. Valilik tarafından Yeni Turistik 100 yataklı otel tesisleri hizmete açılmıştır.
Giresun'da doğasıyla izole tatilin yeni adresi Kümbet Yaylasıdır.
Yayla turizminde Giresun'un geniş çam ormanları ve çayırlarıyla kaplı Kümbet Yaylası, ön plandadır. Bol oksijenli temiz havasıyla doğaseverlerin en çok tercih ettiği benzersiz güzellikteki doğa sahasıdır.
Giresun'da geniş çam ormanları ve çayırlarla kaplı Kümbet Yaylası, huzur veren ortama sahiptir. Kümbet Yaylası, 1650 ve 1800 rakım arasında yer alıyor. Uçsuz bucaksız çam ormanlarıyla huzurun adresi olan yaylaya gelin, bol oksijen ve temiz hava ile yorgun bedeninizi doğanın meditasyonu ile güçlendirin.


---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 26.07.2020
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 21.09.2020
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
   / mehmetsokmen1  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке