Kur'an'da Çok Eşlilik ve Kadın Hakları Üzerine Bir Soruşturma

Описание к видео Kur'an'da Çok Eşlilik ve Kadın Hakları Üzerine Bir Soruşturma

Kur'an'da "çok eşlilik" sorunu, niçin "dört eşlilik" sorununa dönüşmüştür?

İslam'da eşlerin sayısının dört'le sınırlandırılmasının Kur'an'da sarih bir dayanağı var mıdır, yoksa bu sınırlandırma ulemanın bir yorumundan mı ibarettir?

"... beğendiğiniz kadınlardan ikişer üçer dörder nikahlayın..." (Nisa: 3) ayetinde geçen "ikişer üçer dörder" ifadesi bir tahdid, bir sınırlama mı getirir, yoksa nikah altına alınacak kadınların sayısında bir sınırlama olmadığı anlamında bir teşvik, çok eşliliğe bir özendirme mi sözkonusudur?

Vefat ettiğinde en az dokuz eşinin olduğu bilindiğine göre, İslam Peygamberi'nin bizzat kendi yaşamı, ilgili ayette geçen "ikişer üçer dörder" ifadesinin bir sınırlama değil, aksine güçlü bir teşvik anlamı taşıdığının kanıtı değil midir?

Peygamber'in kendisine kimi konularda bazı ayrıcalıklar tanındığı bilinmekle birlikte, eşlerinin sayısı konusunda, kendisinin örnek olduğu topluma önerilen sayının üstünde bir istisna kuralının işletildiğine ilişkin hiçbir somut kanıt bulunmadığı halde, ulema niçin ilgili ifadeyi "dörde kadar" biçiminde yorumlamıştır?

Dörtten fazla eşi olan sahabilerin bu ayetle birlikte eşlerini boşadıkları konusunda sonradan üretildiği aşikar olan tek tük tanıklıklara karşın, yeni yasanın eski bir hakkı ortadan kaldırması hukuka uygun mudur? Sınırlama nedeniyle boşanılan kadınların günahları neydi? En nihayet bir yasaklama olmadığı halde bir erkeğin eşi olmuşlardı, yeni sınırlamanın onların haklarını koruması gerekmez miydi? Yasanın muhatabı niçin sadece erkeklerdir?

Çok eşliliğin tarihsel temelleri ve hukuksal açmazları üzerine bir çözümleme.

Katıl butonu için:    / @ducanecundiogluresmikanal  

https://felsefedersleri.com/

Комментарии

Информация по комментариям в разработке