Sasii din Viscri si Intalnirea anuala a sasilor de la Biertan 2009 - Lucian Muntean

Описание к видео Sasii din Viscri si Intalnirea anuala a sasilor de la Biertan 2009 - Lucian Muntean

VISCRI village is one of the oldest settlements of the Transylvanian Saxons, dating from 1185. The Saxons arrived in Transylvania in 1200. They founded villages and fortified towns such as Sibiu, Sighisoara and Medias. In the late 1980s, but especially right after 1990, more Transylvanian Saxons moved to Germany hoping for a more prosperous life, and left their houses almost empty ...
Viscri village is one of the oldest settlements of the Transylvanian Saxons, dating from 1185. "By 1990 there were 400 saxons in Viscri. After leaving for Germany there were only 25 left, all of them old and flabby, helpless and sick", says Sara Dootz.
BIERTAN
Annual Meeting of the Saxons in Biertan, Transylvania, September 2009
The Annual Meeting of the Saxons in Biertan, Transylvania, September 2009
The Saxons arrived in Transylvania in 1200. They founded villages and fortified towns such as Sibiu, Sighisoara and Medias. In the late 1980s, but especially right after 1990, more Transylvanian Saxons moved to Germany hoping for a more prosperous life, and left their houses almost empty ... Some of them are coming back each fall to Birtan, a village in the Sibiu County, where the "Annual Meeting of the Saxons everywhere" takes place. This is a festival where some customs are reenacted.
RO
VISCRI
Localitatea Viscri este una dintre cele mai vechi asezări a saşilor transilvaneni, datând de la 1185."Până în '90 la Viscri erau 400 de saşi. Dupa plecarea în Germania au mai rămas numai 25 de suflete, toţi bătrâni şi fără vlagă, neputincioşi şi bolnavi." spune Sara Dootz.

BIERTAN
Întâlnirea saşilor de la Biertan, septembrie 2009
Saşii au venit în Transilvania pe la 1200. Au întemeiat sate şi oraşe fortificate, precum Sibiu, Sighişoara, Mediaş. Tradiţiile, cultura şi seriozitatea le-au conferit un statut demn, fiind priviti cu mult respect. La sfarşitul anilor 1980, dar mai ales imediat dupa 1990, tot mai multi saşi transilvaneni au plecat in Germania cu speranta unei vieti mai prospere, lasand in urma lor localitati aproape pustii... O parte din ei se mai intorc, în fiecare toamna, în localitatea Biertan din judeţul Sibiu, unde are loc la "Întâlnire anuală a saşilor de pretutindeni", o sarbatoare în care se repun în scena o parte din traditii si obiceiuri.
Localitatea Biertan din judeţul Sibiu a fost atestată documentar încă din anul 1283. Aici se află una dintre cele mai impresionante cetăţi ţăraneşti fortificate din România. Cetatea a fost construită între anii 1490-1522 şi a suferit o serie de transformari în secolul al XVII-lea. Din 1572 până în 1867, Biertanul a fost sediul Episcopiei Evanghelice Săseşti, moment după care sediul episcopal a fost mutat la Sibiu.
În 1401 este pomenită pentru prima dată Biserica Veche din Biertan, cu hramul Sfintei Maria. De-a lungul anilor, în jurul bisericii, pe colină, au fost construite fortificaţii şi ziduri de apărare, care formează o centură solidă. Scara de lemn care duce spre incinta superioară a bisericii datează din 1795 şi este una din puţinele construcţii de acest gen din Transilvania. Mai pot fi văzute şi azi: Turnul Porţii, Turnul cu Ceas, Turnul Mausoleului, Bastinul estic şi Turnul Catolic. În interiorul bisericii se găseşte un superb altar poliptic cu sculpturi policrome executate în lemn (1515-1524), care este considerată cea mai preţioasă lucrare de acest gen din România.
Comuna Biertan a concurat cu oraşul Mediaş timp de peste 300 de ani, fiind, pe vremea aceea, cea mai mare localitate din zonă. La Biertan se ţineau în acea vreme târguri săptămânale iar breslele şi-au făcut apariţia, alături de activităţi legate de viticultură.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке