Zamanın Ruhu Ne Kadar Bilimkurgu

Описание к видео Zamanın Ruhu Ne Kadar Bilimkurgu

Moderatör: Fatma Cihan Akkartal
Hakan Bıçakçı

Bilimkurgu Konuşmaları
Pandemiler, iklim krizi, Mars’a yolculuk savaşları, yükselen muhafazakârlık ve yapay zeka tartışmaları… Bilimkurgu, zamanın ruhunu belirleyen, hayatlarımızı beklenmedik eşiklerden geçiren bu olayların ne kadarını öngörmüştü?

Orwell’ın dilin bile renksizleştirildiği dünyası, Atwood’un direnişin temsilcisi kadınları, Bradbury’nin kültür düşmanı otokrat yönetimleri kurmaca olmaktan çıkalı epey oluyor. Beyazperdedeki virüsler ne zaman ekrandan evlerimize sıçradı ya da cesur yeni dünyamız gerçekten ne zaman inşa edilmeye başlandı? Edebiyat ve sinemada bir zamanların “gerçeklerle uğraşmadığı” gerekçesiyle küçümsenen türü, geldiğimiz noktada, günümüz gerçeği için bir kullanma kılavuzuna mı dönüştü? Sınıfta kalan sanat mı oldu, gerçek hayat mı?

Yazar Hakan Bıçakcı, film eleştirmeni Fatma Cihan Akkartal ile bilimkurgu üzerinden günümüzün falına bakıyor.

Hakan Bıçakçı: 1978’de İstanbul’da doğdu. İlk romanı 2002 yılında çıktı. Çeşitli dergiler için edebiyat eleştirileri, sinema yazıları ve öyküler yazdı. Senaryo ve çizgi roman çalışmalarında yer aldı. Kitapları çeşitli yabancı dillere çevrildi. Normal Nefes Almaya Devam Edin, 2020 yılında “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü. Yayımlanmış kitapları: Rüya Günlüğü (roman, 2002), Boş Zaman (roman, 2003), Apartman Boşluğu (roman, 2008), Karanlık Oda (roman, 2010), Ben Tek Siz Hepiniz (öykü, 2011), Doğa Tarihi (roman, 2014), Hikâyede Büyük Boşluklar Var (öykü, 2015), Otel Paranoya (resimli öykü, 2017), Uyku Sersemi (roman, 2017), İki Rüya Dokuz Gerçek (resimli novella, Karakarga Yayınları, 2019), Normal Nefes Almaya Devam Edin (öykü, 2019), Silinmiş Sahneler (roman, 2022)

Fatma Cihan Akkartal: 1985'te İstanbul'da doğdu. Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisans yaptı. Yayıncılık sektörünün çeşitli alanlarında görev aldı, uzun süre İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nde etkinlik koordinatörlüğü görevini yürüttü. Sinema yazarı ve popüler kültür eleştirmeni olarak 2004'ten bu yana Altyazı Sinema dergisi başta olmak üzere çeşitli matbu ve online yayınlarda yazıyor. E. A. Poe, H.P. Lovecraft, Ambrose Bierce, Robert W. Chambers gibi yazarların çeşitli metinlerini Türkçeye çevirdi. Korku, bilimkurgu gibi fantastik türlere ağırlık verdiği yazılarını derlediği websitesi canavarfirarda.com ise 2018'den bu yana yayında.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке