Что изучают о Греции в российских школах?

Описание к видео Что изучают о Греции в российских школах?

✔️Τι μαθαίνουν για την Ελλάδα στα σχολεία της Ρωσίας;

Οι Ελληνορωσικές σχέσεις αναφέρονται στις διμερείς εξωτερικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Οι δύο χώρες συνήψαν αρχικά διπλωματικές σχέσεις το 1828. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία είναι μέλη διεθνών οργανισμών και συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας επί Μπορίς Γέλτσιν ήταν σχετικά καλές. Επί Πούτιν, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από περιόδους όπου οι σχέσεις ήταν άριστες αλλά και περιόδους επιδείνωσης. ατά τη διάρκεια των πρώτων θητειών του Πούτιν, η Ελλάδα προώθησε την ευρωρωσική συνεργασία με την προεδρία της Ε.Ε. το 2003, επιβεβαιώνοντας στη Ρωσία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται για "προκεχωρημένο φυλάκιο" της Δύσης. Η επέκταση των δυτικών οργανισμών προς ανατολάς και η παύση της κυκλοφορίας του Ρωσικού αερίου στην Ουκρανία για λίγες μέρες τη δεκαετία του 2000 οδήγησαν σε αύξηση της σημασίας της Ελλάδας στη Ρωσία.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά το 2017, με τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, κατηγορώντας τους για προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λόγω πολιτιστικών, θρυσκευτικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, από τον μεσαίωνα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή (η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Κιεβινή Ρωσία αποτελούν μέρος του τι είναι σήμερα γνωστό ως η Ανατολική Ορθοδοξία), η Ελλάδα και η Ρωσία μοιράζονται κοινές ρίζες αδελφότητας. Από τη Ρωσία ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή υπήρξε το απόγειο των ελληνορωσικών σχέσεων. Σε άρθρο του 2008, είχε επισημανθεί ότι οι δύο ηγέτες αποτελούσαν συχνοί επισκέπτες της πρωτεύουσας του άλλου για διπλωματικές συναντήσεις και οι σχέσεις των δύο ηγετών ήταν φιλικές. Οι δύο ηγέτες είχαν αναπτύξει μια στρατηγική συμμαχία κυρίως σε θέματα ενέργειας, ενώ το 2001 έλαβε χώρα η πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στην Αθήνα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Διπλωματικό επεισόδιο Ιουλίου 2018
Στις 11 Ιουλίου 2018 η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχώρησε η Αθήνα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες, καθώς και μηχανισμοί του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΥΠ χαρτογράφησαν λεπτομέρειες, χρηματοδοτήσεις και δρομολόγια Ρώσων πρακτόρων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος με τη Βόρεια Μακεδονία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε άμεσα τις ΗΠΑ για την απόφαση των Ελληνικών αρχών, και απάντησε επίσης με απελάσεις Ελλήνων αξιωματούχων από τη Ρωσία.

Διπλωματικές αποστολές:
Η Ελλάδα διατηρεί τη πρεσβεία της στη Μόσχα και δύο γενικά προξενεία στις πόλεις της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοροσίσκ. Η Ρωσία έχει πρεσβεία στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2016 ανακοίνωσε σχέδια για δημιουργία πρεσβείας στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ακόλουθες συμφωνίες είναι σε ισχύ:
Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας (1993)
Συμφωνία Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας (1993)

Πηγές:
Σχολικά βιβλία Ρωσίας

Комментарии

Информация по комментариям в разработке