O livadă superintensivă poate da 50 de tone de mere la hectar - AGRO TV News

Описание к видео O livadă superintensivă poate da 50 de tone de mere la hectar - AGRO TV News

Pomicultorii din țara noastră deja au început pregătirile pentru noul sezon agricol. Ion Bajereanu, din satul Stolniceni, raionul Edineț, de zece ani face agricultură, împreună cu tatăl sau, care are peste 30 de ani de experiență în domeniu. Tânărul gestionează o livadă de 100 de hectare. Pentru el, anul 2021 a fost prielnic, recolta fiind pe măsura așteptărilor.

Ion Bajereanu, agricultor, s. Stolniceni, r. Edineț: „Anul acesta a fost unul extraordinar de bun. A fost doar câteva momente când ploaia a deteriorat câteva tipuri de culturi, cum ar fi pruna sau cireșul. Din cauza surplusului de precipitații au crăpat.”

Din totalul de 100 de hectare, 20 sunt plantate cu prun, 15 – cu cireși, iar 65 – cu meri. Cel mai bun rezultat l-a obținut la cultura de măr, datorită faptului că are o plantație superintensivă. „Aici avem trei soiuri: Galaval, Super Chef și Golden. Este în anul trei de rod, am obținut în jur de 25 de tone la hectar de Galaval, 20 de Golden și în jur de 15 tone de Super Chef. Acest soi nu este cam roditor, prin urmare pentru anul trei e bun.”

Deși livada de măr a fost înființată acum câțiva ani, antreprenorul are prognoze optimiste pentru anii viitori. „Vrem să dublăm recolta la Super Chef 30 de tone și Galaval, Golden 40 până la 50 de tone la hectar. La așa recoltă reală ne așteptăm în anul cinci.”

Ion Bajereanu a înțeles că este mult mai eficient să lucrezi pe suprafețe mici, dar intensive. Astfel, poți obține o productivitate mult mai mare decât dintr-o livadă tradițională. „Nu este nevoie de a te extinde fiindcă pe o suprafață mai mică poți obține un rezultat mult mai bun, doar că este nevoie de o investiție mult mai mare.”

În această perioadă, o livadă superintensivă necesită lucrări specifice. „Deocamdată, strângem plasa antigrindină și anume la noi în gospodărie noi ne ocupăm cu plantarea a zece hectare superintensivă, sa că compensăm suprafața defrișată clasică. Cred că de săptămâna viitoare vom începe a curăța cireșul fiind că deja au căzut frunzele și putem începe să lucrăm.”

Chiar dacă anul acesta a înregistrat recolte mari, agricultorul spune că o problemă majoră cu care se confruntă an de an este lipsa forței de muncă.

„Da, este un moment destul de grav. Mai ales cel mai mult s-a observat anul acesta. Oamenii apți de muncă care pot să lucreze calitativ au plecat în alte părți, au rămas să zicem că nu chiar cei mai buni lucrători, suntem nevoiți să lucrăm cu ceea ce avem.”

Pe lângă cele 100 de hectare de livezi pe care le deține, Ion Bajereanu mai are în gestiunea și 1200 de hectare de culturi de câmp.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке