ORGAANSTELSELS en de FUNCTIES! | Biologie Les HAVO / VWO | Het Lichaam en ORGANEN

Описание к видео ORGAANSTELSELS en de FUNCTIES! | Biologie Les HAVO / VWO | Het Lichaam en ORGANEN

➤ Abonneer voor meer: http://bit.ly/biovlogwild-subscribe ✔

LINK NAAR DE QUIZ: https://hilmarderksen.nl/wp_quiz/wat-...

Voetbal, tennis, boksen, wat voor sport je ook doet, jouw lichaam moet keihard werken om te zorgen dat jij kunt bewegen. En het zijn jouw organen die dat voor je doen, dat doen ze trouwens niet alleen…ze werken samen! Ze verteren die boterham die je vanochtend hebt gegeten, ze zorgen dat jij deze video kunt zien, ze doen alles! Zo’n groep organen die samen werkt noemen we een orgaansysteem…maar hoeveel orgaansystemen heb je eigenlijk en…wat doen ze precies?

wat is een orgaan?
Delen van het lichaam, groepen cellen die een bepaalde taak uitvoeren, bijvoorbeeld het hart

wat is een orgaanstelsel?
Een aaneenschakeling van organen die samen aan eenzelfde taak werken

Hoeveel orgaanstelsels heb je?
In het menselijk lichaam zitten 11 orgaanstelsels
huidstelsel
skeletstelsel of beenderstelsel
spierstelsel
verteringsstelsel
uitscheidingsstelsel
ademhalingsstelsel
lymfesystelsel
bloedvatenstelsel of cardiovasculaire stelsel
zenuwstelsel & zintuigenstelsel
hormoonstelsel
voortplantingsstelsel

Om te kunnen duiken moet mijn lichaam hard werken. Elk orgaan in mijn lichaam heeft een taak, mijn hart pompt bloed, mijn longen nemen zuurstof op, mijn bloedvaten vervoeren het bloed naar de juiste plekken. Maar die organen werken ook samen! Mijn hart pompt het bloed namelijk DOOR de bloedvaten naar de rest van het lichaam. Zo’n groep organ en die samenwerkt, dat noemen we een orgaansysteem.

Voor het duiken eten ga ik wat eten. Mijn verteringsstelsel haalt voedingsstoffen uit het eten en gebruikt die om energie op te wekken, om te kunnen bewegen en om warm te blijven.

Warm blijven gebeurt ook door de huid, die is voor isolatie én bescherming.

Aantrekken van duikspullen hoort erbij, maar zo'n duikfles is hartstikke zwaar. Gelukkig hebben we een skeletstelsel voor stevigheid, anders zak je als een pudding in elkaar.

Maar dan is er nog een heel belangrijk ding…onder water is geen lucht! Maar ik heb wel zuurstof nodig om in leven te blijven!

Gelukkig heb ik zo’n dikke fles op mn rug, die zit bomvol met lucht
Met mijn longen zuig ik de lucht op, zuurstof komt in het bloed via de longblaasjes. Koolstofdioxide adem je uit via je ademhalingsstelsel.


En als je dan eenmaal onder water bent, prachtig! Je ziet van alles! Koraal, vissen, blabla (duikbril om beter te zien).

Mijn ogen sturen signaaltjes naar mijn hersenen en mijn hersenen sturen mijn lichaam aan, ze maken deel uit van het zenuwstelsel.

Je hersenen zeggen tegen je spieren dat ze moeten bewegen, je spierstelsel zorgt dus dat je kunt zwemmen, springen, rennen, schrijven.

Al jouw cellen, maar vooral jouw spiercellen hebben constant energie nodig, die krijgen ze door voedingsstoffen te verbranden met zuurstof.

Jouw hart en bloedvaten zorgen dat er constant zurustof en voedingsstoffen naar AL JOUW CELLEN vervoerd wordt. Als je hard gaat sporten, gaat jouw hart ook sneller kloppen, je spieren hebben dan gewoon meer voedingsstoffen en zuurstof nodig!

Nou, dan kom je zo’n anderhalf uur later weer boven water…en dan moet je verschriiiikelijk nodig plassen…en dan moet je eerst nog zo’n heel pak uittrekken…

Je uitscheidingsstelsel filtert het bloed en haalt alle afvalstoffen eruit, samen met overtollig water. Als je dus veel drinkt, plas je ook meer! Dus als je gaat duiken…niet teveel drinken!


Het verschil met het verteringsstelsel is dus dat je verteringsstelsel al het harde eten doet, je uitscheidingsstelsel doet al het drinken (vocht)

Tijdens het sporten zijn er sommige orgaanstelsels die harder werken dan anderen, dat merk je ook meteen! Als je achter de voetbal aanrent om een doelpunt te scoren ga je hijgen, je ademhalingsstelsel moet harder werken om genoeg zuurstof te krijgen. Je hart gaat sneller kloppen om dat zuurstof te vervoeren. Je spieren moeten als een gek aan de slag om jou te laten rennen en uiteindelijk krijg je misschien zelfs wel spierpijn.

Maar doordat je lichaam zo druk bezig is met bewegen kunnen je verteringsstelsel en uitscheidingsstelsel juist weer minder hard werken, het is een soort balans. Na het sporten krijg je weer honger en ga je lekker chillen op de bank.

Dus, dit waren de 7 meest belangrijke orgaanstelsels bij het sporten, ben jij benieuwd of je alles nog weet? Doe dan de quiz op de website! Link staat in de beschrijving!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


➤ Abonneer voor meer: http://bit.ly/biovlogwild-subscribe ✔


Hilmar Derksen op Social Media:
www.biovlogwild.nl
  / hilmar.derksen  
  / hilmarderksen  

#biologie #biology #school #lessen #body #human #mens

Комментарии

Информация по комментариям в разработке